HOĆE LI STIĆI

Radne grupe imaju rok do petka za finaliziranje prijedloga potrebnih zakona: Ključna sedmica za BiH!

Vijeće ministara i Parlament bi onda održali hitnu sjednicu i sve to usvojili, rekao je Čović

Dodik, Čović i Nikšić. Fena

Meliha Smajkic

12.2.2024

Za BiH i stranke koje čine vlast na državnom nivou ova sedmica će biti ključna. Praktično, radne grupe koje su formirali predstavnici stranaka vladajuće petorke, nakon posljednjeg sastanka, imaju zadatak da u ovoj sedmici finaliziraju prijedloge zakona, odnosno usaglase član po član tekstove zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, zakona o sudovima BiH i Izbornog zakona BiH.

Ima li pomaka

Je li u prethodnim danima, nakon sastanka u prošli četvrtak, bilo ikakvog pomaka u „draftiranju“ rješenja tih zakonskih prijedloga, nismo uspjeli saznati uprkos brojnim pozivima i porukama koje smo tokom jučerašnjeg dana upućivali članovima radnih grupa i čelnicima vladajuće državne koalicije.

Neslužbeno nam je rečeno kako je dogovoreno da se u vezi s procesom finaliziranja prijedloga ovih zakona, koji su, između ostalog, ključni kao uvjet za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, ne izlazi u javnost.

Zna se, pak, da će, ako bude napravljen dogovor ili, eventualno, približavanje stavova, u petak u Mostaru biti održan sastanak delegacija stranaka koje čine vlast na nivou BiH.

Uostalom, to je i najavio lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Završen posao

- Čini mi se da je realan termin da u narednih sedam dana usuglasimo ova tri zakona - rekao je Čović u prošli četvrtak.

U tom bi slučaju, kazao je, krajem sedmice bio organiziran sastanak u Mostaru „kako bi taj posao bio završen“.

- Vijeće ministara BiH i Parlament bi onda održali hitnu sjednicu da to sve usvoje i da mi ispoštujemo to sve što smo dogovorili - dodao je Čović.

Minimum minimuma

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je, podsjetimo, izjavio da je zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma usaglašen te da slijedi procedura ka njegovom konačnom usvajanju.

U vezi s tim zakonom čeka se konačna riječ državnih delegata, koje je ponovo Delegacija Evropske unije u BiH pozvala da to hitno učine. Praktično, sjednica Doma naroda trebala bi biti održana najkasnije do 16. februara jer bi se, u suprotnom, BiH mogla naći na sivoj listi Moneyvala. Usvajanje tih zakona i početak saradnje s Frontexom je kao minimum minimuma za početak pregovora o članstvu BiH s EU - iznijela je Angelina Ajhorst (Eichhorst), izvršna direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.