ODRŽANA PREZENTACIJA

Subvencije Vlade KS daju sve više rezultata: Sarajevo se povezuje s Antalijom i Izmirom

Novi letovi predstavljaju ne samo otvaranje novih ruta i širenje mogućnosti za putovanja, nego i mogućnost jačanja ekonomskog razvoja

Sa današnje prezentacije. Vlada KS

H. J. I.

13.2.2024

Sretan sam da danas govorimo o jačanju povezanosti zemalja i kultura, i mogućnosti da naši sugrađani putuju na nove destinacije. Dvije nove tačke na karti svijeta s kojim povezujemo Sarajevo su Antalija i Izmir, poručio je danas premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk na prezentaciji aviokompanije SunExpress, koja uskoro počinje saobraćati između glavnog grada BiH i ova dva turska grada, zahvaljujući podršci Vlade KS.

Kako je dodao, novi letovi predstavljaju ne samo otvaranje novih ruta i širenje mogućnosti za putovanja, nego i mogućnost jačanja ekonomskog razvoja i kulturne razmjene između Turske i BiH.

Bliže nego ikada prije

Prema premijerovim riječima, Antalija i Izmir, dvije prekrasne destinacije, sada su bliže Sarajevu i Bosni i Hercegovini više nego ikad prije.

- Danas promovisane linije nastavak su opredjeljenja Vlade Kantona Sarajevo da jačamo avio saobraćaj s našeg aerodroma i otvaramo mogućnost da putnici iz različitih dijelova Evrope posjete našu zemlju. Velike zasluge za progres u otvaranju aviolinija pripadaju mom kolegi iz Vlade, ministru privrede Zlatku Mijatoviću i zastupnici Vedrani Vikić koja intenzivno radi na mogućnostima povezivanja Sarajeva s novim destinacijama u Evropi - poručio je premijer Uk.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović podsjetio je da je Vada KS, zajedno sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, provela niz javnih poziva na koje se prijavio značajan broj aviokompanija, s namjerom uspostavljanja direktinih letova za neke od strateških destinacija za Kanton Sarajevo.

Do sada je saradnja uspostavljena sa šest aviokompanija od kojih je jedna SunExpress, a Sarajevo će s njima biti direktno povezano s 13 destinacija, među kojima su Memmingen, Gothenburg, London, Brisel, Milan, Abu Dhabi, Rim, Varšava, Thessaloniki, Skoplje, Atina, te Izmir i Antalija. Neke od od njih su potpuno nove, a na drugima je povećan broj polazaka.

- Ovaj program nije nešto što će trajati samo jednu godinu, čvrsto vjerujemo da će koncept kada zaživi u punom kapacitetu pokazati da je to pravi način da se Sarajevo otvori ka Evropi i svijetu i da će benefiti koje donese povećanje priliva turista i investicija biti višestruko veći od onoga što ulažemo. Opredjeljenje Vlade i Ministarstva privrede KS je da nastavimo s provođenjem programa, da iz godine u godinu povećavamo broj letova, te da Sarajevo, aviolinijama, bude povezano sa što više destinacija uz saradnju i partnerstvo s respektabilnim kompanijama kao što je SunExpress - poručio je ministar Mijatović.

Povezivanje sa skandinavskim zemljama

U 2024. godini, kako je danas poručio ministar Mijatović, cilj je Sarajevo povezati i sa skandinavskim zemljama.

- Na tome svakodnevno radimo. Turistička zajednica KS i Međunarodni aerodrom Sarajevo partneri su koji zaista ulažu maksimalne napore u ovaj projekt. Zbog svega navedenog, već smo u pregovorima u vezi s raspisivanjem javnog poziva koji će se odnositi na subvencioniranje letova u 2025. i 2026. godini - poručio je ministar Mijatović.

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Alan Bajić danas je naveo da je, prema provedenoj anketi na 20 miliona korisnika usluga u zračnom prometu, SunExpress najbolja evropska avio kompanija u svojoj kategoriji.

- Ovo saradnja ne samo da obogaćuju našu ponudu letova, već označava i početak jednog novog poglavlja u prijevozu i konekciji BiH i Turske - naveo je direktor Bajić, objasnivši da će Izmir i Antalija biti povezani sa Sarajevo redovno, dva puta sedmično.

Veljko Marković, direktor regionalnog predstavništva SunExpressa prenio je zadovoljstvo iz ove kompaniji što počinju letove za Sarajevo. Kazao je da se radi o kompaniji koja je u vlasništvu Turkish Airlinesa i Lufthanse. Objasnio je da je flota kompanije, koja postoji skoro 30 godina, dobra.

- Nadamo se uspjehu i da će sve biti kako treba. Interesovanje za sada je veliko. Rezervacije i bukinzi idu u odličnom pravcu - izjavio je Marković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.