"AVAZ" SAZNAJE

Povezan s Debevcem i Osmicom: SIPA uhapsila uposlenika Suda BiH, ovo je njegov identitet!

Javljao Ranku Debevcu kada koji svjedok dolazi u Tužilaštvo BiH

Debevec i Mehmedagić. Avaz

M. Aš.

14.2.2024

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), su jučer su nastavku operativne akcije „Kodeks“ na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva realizovali pretrese stanova i drugih prostorija i pokretnih stvari na šest lokacija, kojom prilikom su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Slobode je lišeno jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo lažno predstavljanje propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine kao i krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine.

Lice lišeno slobode je sprovedeno u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

 - Radi se o aktivnostima u predmetu „Kodeks“ koje su provedene protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića Osmice, a u okviru proširenja istrage na više događaja sa sumnjom na koruptivne akivnosti kao i druge nezakonitosti - rečeno je iz SIPA-e

"Avaz" saznaje da je uhapšen uposlenik Suda BiH Milislav Pijuk. 

Obavljen je pretres njegove kuće. 

Osim lažnog predstavljana, on je, prema navodima Tužilaštva, osumnjičen da je javljao Debevcu kada koji svjedok dolazi u Tužilaštvo. Tako su Osmica i Debevec znali ko je od pripadnika OSA-e davao iskaz tužiteljici Bojani Jolović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.