"AVAZ" NA LICU MJESTA

Šokantni detalji na ročištu u Sudu BiH: Debevec snimljen u kući Đorđa Ždrale, dobio na poklon automobil, predstavljao se da je agent OSA-e

Javnost je bila isključena s jedne tačke zbog njene prirode, a ovo se odnosi na seksualno uznemiravanje

Debevec i Mehmedagić. Avaz

15.2.2024

U Sudu BiH završeno je ročište o produženju pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem šefu OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici. 

Tužiteljica Bojana Jolović iznijela je neke nove šokantne detalje. Javnost je bila isključena s jedne tačke zbog njene prirode, odnosno ugrožavanja intimnog života oštećenog. Ovo se odnosi na seksualno uznemiravanje uposlenica.

Jedna od preostalih tačaka se odnosi na to kako je Debevec dobio automobil od autosalona "Kramar" dok se na sudu vodilo više od 700 postupaka protiv te kompanije. 

Automobil vrijedan 15.000 KM

Uzeo je vozilo marke Polo, 2014. godište, vrijedno 15.000 KM, da ne bi "bolo oči". Da stvar bude gora, on je to vozilo registrirao na svoju svastiku, kako bi se prikrilo da ga je uzeo. 

Ona je potvrdila da to vozilo nikada nije kupila i da je Debevec zamolio da to uradi. Iz kompanije su obrazlažući naveli da je vozilo plaćeno virmanski, a onda se poslije mjesec pojavljuje krivotvoreni blagajnički dnevnik koji svastika nikad nije potpisala, iako stoji njen potpis.

Svjedok koji je radio u kompaniji "Kramar" je kazao da su uvozna cijena i navodna prodajna cijena iste. Ono što potvrđuje tvrdnje o kompromitiranju Debevca, jeste svjedok Sreten Terzić, vlasnik autolakirerske radnje, koji mu je kazao da s vozila skloni naljepnicu "Kramar" i rekao mu da je to njegovo vozilo. 

Ono što dodatno kompromituje Debevca jeste da je ovo vozilo skriveno, a kada je Tužilaštvo počelo da istražuje, ono je prvo viđeno na putu ka Sokocu a onda u autolakirerskoj radnji Terzić. Vozilo je oduzeto jučer tokom akcije. 

Mamić priznao da je "počastio" Debevca

Sljedeća tačka zbog koje se traži produženje pritvora je pribavljanje imovinske koristi od Zdravka Mamića s kojim se sastajao u konobi "Dado" kod Gruda. Riječ je o satu u vrijednosti od 15.000 eura. Ono što je indikativno jeste to da je Debevec za ovo putovanje u Grude tražio oznaku tajnosti od DKPT-a, što je potvrdio vozač koji ga je vozio. On se u konobi "Dado" prema tvrdnjama svjedoka prvo sastao s Ljiljankom Palcem, a onda se priključio i Mamić. Sve to se dešavalo dok su pred Sudom BiH trajali ekstradicioni postupci protiv Mamića. Sam Mamić je izjavio da je "počastio" Debevca kako bi imao suca na svojoj strani, jer se vodi taj ekstradicioni postupak. Svjedok Palac je ukazao tada da bi to moglo biti neprimjereno. Sama tužiteljica Jolović je rekla da je irelevantno da li je Ranko Debevec utjecao na sudije, ali ono što je bitno je da je uzeo dar. Također, tužiteljica Jolović je kazala da je indikativno da je Mamić u tom periodu javno govorio o podmićivanju sudija i tužilaca u Hrvatskoj, a u jednom postupku se teretio baš za to. 

Prilikom obrazlaganja zbog čega je potrebno produženje pritvora, tužiteljica Jolović je navela da se tadašnji predsjednik Suda BiH sastajao s Đorđom Ždralom i njegovom advokaticom, koji je odležao zatvorsku kaznu za teška krivična djela. Sastajali su se u Ždralinoj privatnoj kući, a spomenuta advokatica zastupa veliki broj predmeta u Sudu BiH. Debevec se sastajao i s Mladenom Lučićem, bratom bivšeg državnog ministra Miloša Lučića, dok je imao status osumnjičenog. Prema informacijama tužiteljice, sastanci su održavani u Španiji, državi u kojoj Debevec također ima državljanstvo. 

Počasne iskaznice OSA-e

Konobari su potvrdili da su se Ranko Debevec, tadašnji predsjednik Suda i Milisav Pijuk, predstavljali kao uposlenici OSA-e, kako bi se izuzeo videonadzor.

Saslušan je i Denis Stojnić u svojstvu svjedoka. On je potvrdio da je dobio počasnu legitimaciju OSA-e od Osmana Mehmedagića, te je kazao da je dobijao od Mehmedagića razne naredbe šta treba da radi. Tužiteljica je rekla da u narednom periodu, zbog čega je potrebno produženje pritvora, treba provjeriti izjave Stojnića. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.