NEVJEROVATNO

Detalji s ročišta: Prislušni uređaji u Sudu BiH se nalazili na produžnim kablovima, Pijuk fotografisao ko iz OSA-e dolazi u Tužilaštvo

Navedeno je da je Debevec naređivao uposleniku sklanjanje prislušnih uređaja u Sudu BiH

Debevec i Pijuk. BIRN BiH - Facebook

15.2.2024

Na ročištu za produženje pritvora za jedan mjesec za suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg šefa OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, tužiteljica Bojana Jolović se osvrnula i na uposlenika Suda BiH Milisava Pijuka, koji je jučer uhapšen, a onda pušten da se brani sa slobode.

Samo obrazlaganje tačke je bilo zatvoreno za javnost, zbog prirode jednog od krivičnih djela, a koje se tiče kršenja Zakona o ravnopravnosti spolova.

Jasan umišljaj

Kako je navedeno, tim djelom bi se ugrozio intimni život oštećene.

Ipak, tokom obrazlaganja posebnih pritvorskih razloga, tužiteljica se osvrnula i na Pijuka.

Navodi se da je Debevec u trenutku počinjenja krivičnog djela već razmišljao o prikrivanju, što govori o umišljaju. 

Tužiteljica je navela da su Pijuk i Debevec podnosili anonimne krivične prijave protiv vlasnika jedne agencije koja se bavi videonadzorom, jer je sumnjao da se vidi na jednom snimku videonadzora, koji je, zapravo, pokrivao samo privatnu kuću.

Uputa Debevca

Osim toga, Pijuk je kazao da je dobio uputu Debevca tokom istrage Tužilaštva da se vidi koje iz OSA-e dolazio u Tužilaštvo BiH, slikao mu je najave ko ulazi u Sud i Tužilaštvo i slao Debevcu putem aplikacije.  

Navedeno je da je Debevec naređivao uposleniku sklanjanje prislušnih uređaja u Sudu BiH, koji su se nalazili na produžnom kablu, kako bi se pokazalo da se tu ništa ne nalazi, nego da je samo riječ o običnim produžnim kablovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.