ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Bećirović s Pičom: Podrška Velike Britanije od strateškog značaja za sigurnost BiH

Konstatirano je da je interes i Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma

Sa današnjeg sastanka. Predsjedništvo BiH

E. Ć.

17.2.2024

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je u okviru Minhenske sigurnosne konferencije razgovarao sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za zapadni Balkan lordom Stjuartom Pičom (Stuart Peach).

Konstatirano je da je interes i Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bećirović je rekao da je u vrijeme antidejtonskog djelovanja organa bh. entiteta RS od izuzetne važnosti da UK čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

Velika Britanija ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu, jer je riječ o državi koja je jedan od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prijateljski razgovor Bećirovića i Piča. Predsjedništvo BiH

- Tokom prijateljskog razgovora lord Stjuart Pič je istakao da Velika Britanija snažno podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine. On je rekao da njegova zemlja ostaje saveznik Bosne i Hercegovine i iskreno posvećen demokratskoj i multietničkoj Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je naglasio da je od ogromnog značaja za Bosnu i Hercegovinu da dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora na predstojećem sastanku Evropskog vijeća.

Podsjetio je i na razgovor s premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom (Rishi) prošle godine u Londonu i ukazao na važnost njegove jasne poruke da njegova zemlja snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.