PREDSJEDNIK SNSD-A

Dodik: Objavite stenogram sastanka u Sarajevu da se vidi ko blokira procese

Sve više sam siguran da bošnjačkim strankama nije stalo do BiH u EU, već im je jedino stalo do BiH bez RS, napisao je Dodik

Dodik: Opširna objava na platformi X. N. Šaljić / Avaz

E. Ć.

18.2.2024

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik oglasio se na društvenoj mreži X.

- Sve više sam siguran da bošnjačkim strankama nije stalo do BiH u EU, već im je jedino stalo do BiH bez RS.

RS prihvatila je postojanje na Ustavu zasnovane BiH, Federacija nikada nije prihvatila postojanje na Ustavu zasnovane RS.

"Jadikovanje za propuštenim šansama"

U ovoj činjenici leži suština nefunkcionalnosti BiH. Vrlo prosto: možda je lakše sjediti u foteljama kad nešto neuspješno rušiš 30 godina umjesto da pokušaš nešto da gradiš.

Da se promil energije koja se troši na uzaludno i nemoguće rušenje RS uloži na postizanje i poštovanje dogovora, danas ne bi jadikovali za propuštenim šansama.

Pred BiH je možda posljednja prilika da postane normalna, demokratska zemlja.

Mi ćemo naš posao odgovorno dovesti do kraja. EU je tema oko koje postoji saglasnost. RS tamo želi ići tako što uvijek bira dijalog i dogovor.

Lopta je u dvorištu naših partnera. Imam neodoljiv utisak da će i ovaj put pokazati izuzetan talenat i ovu šansu prokockati.

Samo ovaj put mi nećemo ćutati i prihvatiti ulogu krivca. Zamjena teza ovoga puta neće proći. Priču da mi nešto blokiramo ovoga puta neće niko progutati.

Vi nećete donošenje zakona o izboru sudija Ustavnog suda, kojim bi BiH povratila izgubljeni suverenitet, već želite zadržavanje statusa protektorata.

"Vi ništa nećete"

Vi nećete donošenje izmjena Izbornog zakona, kojim bi se omogućilo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, već želite da Bošnjaci biraju predstavnike hrvatskog naroda.

Vi nećete donošenje zakona o Sudu, kojim bi se formiralo apelaciono vijeće Suda BiH, već želite da svu sudsku vlast locirate u Sarajevu.

Vi nećete donošenje zakona o sukobu interesa, koji bi tretirao institucije BiH, a na osnovu kojeg bi entiteti donijeli svoje zakone koji bi tretirali niže nivoe vlasti, već želite da sve skoncentrišete u jedne ruke kao bič za kažnjavanje nepodobnih.

Objavite stenogram sastanka u Sarajevu da se vidi ko blokira procese. I još mi treba da se izvinjavamo zato što vi blokirate.

Kao da živite po onoj "Đura će ti oprostiti što te je tukao".

Hajde jednom u 30 godina odlučite da služite ljudima koji su vas u zemlji birali umjesto što klečite pred ljudima za koje niko nije glasao čak ni u zemljama iz kojih nam dolaze i drže lekcije.

"Neprijatna iznenađenja"

I kalendar vam ide naruku, prestupna je godina. Imate dan više da preuzmete odgovornost i zajedno sa nama donesete odluke.

Na neprijatna iznenađenja od vas sam navikao, nadam se da ćete me ovog puta iznenaditi prijatno.

Što je još važnije, iznenadite bošnjačku javnost. Nisu ti ljudi zaslužili političare koji sjedeći u foteljama brane strane interese. I oni, kao i Srbi i Hrvati, razumiju da dugoročnu sreću mogu ostvariti samo ako su u razumijevanju sa svojim komšijama - naveo je Dodik.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.