"AVAZ" NA LICU MJESTA

Foto + video / Više od 1.000 prosvjetara u Hercegovini izašlo na ulice u borbi za veće plaće

Okupljat ćemo se svakog mjeseca, sve do ispunjenja naših zahtjeva, a moguć je i generalni štrajk, rekli predstavnici Sindikata

Sa današnjih protesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Meliha Smajkic

20.2.2024

Više od 1.000 prosvjetnih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i iz osnovnog i srednjeg obrazovanja danas su protestirali ulicama Mostara. Svoje nezadovoljstvo su na ovaj način iskazali i koncem prošle godine, a ponovo su se odlučili na protestnu šetnju od Gimnazije Mostar do zgrade Kantonalne vlade, jer im vlasti nisu udovoljile njihovim zahtjevima, među kojima je osnovni povećanje plaće u iznosu od 15 posto i isplata jednokratne novčane pomoći prema odluci Federalne vlade.

Kazao je to novinarima Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola u HNK koje nastavu izvode prema hrvatskom planu i programu.

Pedagoški standardi

- Okupljat ćemo se svakog mjeseca sve dok nam Vlada HNK ne ispuni naše zahtjeve. Također, uz ove osnovne zahtjeve tražimo i raspisivanje konkursa na neodređeno vrijeme, zatim napredovanje u struci, jer smo jedini kanton koji to nema i povoljnije penzionisanje, kao i isplata zakonskih određenih akata, a to su zakon i pedagoški standardi - rekao je Milić.

Naveo je kako se Vlada HNK ni nakon prvog protesta nije odlučila na razgovor sa sindikatima nego su, kazao je, odlučili pritiscima i silom razbiti ovaj protest.

- Očito je da u tome nisu uspjeli. Nažalost, naš ministar Adnan Velagić ne radi za Ministarstvo i za prosvjetu, nego protiv nas svih, tako da je neke direktore iskoristio da bi s njima vršio nasilje nad profesorima da se danas ovdje ne pojave. Mi ćemo sve to prijaviti Američkoj ambasadi i OHR-u, jer je pravo na protest temeljno ljudsko pravo koje je zagarantirano svim svjetskim i evropskim konvencijama.Ustrajat ćemo i bit ćemo sve žešći - dodao je Milić.

Upitan o tome šta konkretno znači povoljnije penzionisanje, Milić je rekao kako su se njihove kolege u Kantonu Sarajevo izborile da im se kao i policiji dopusti biranje pet najpovoljnih godina.

- Zato policajci koji idu u penziju, imaju našu plaću - naveo je Milić.

Kolektivni ugovor

Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg obrazovanja prema bosanskom planu i programu izjavila je kako čelnici Vlade HNK stalno govore da se njihov kolektivni ugovor, koji, inače, istječe iduće godine, poštuje i da oni nemaju razloga za štrajk.

- Postoje razlozi zbog kojih se štrajkuje koji se ne tiče kolektivnog ugovora, jer naši koeficijenti nisu dio kolektivnog ugovora,a druga stvar ne poštuje taj kolektivni ugovor, u kojem stoji da svake tri godine imamo pravo na sistematski pregled, a ovi ljudi su zadnji put sistematski pregled imali 2010. godine. Naš topli obrok iznosi jedan posto prosječne plaće, ali on je već niži, a Vlada ga je za cijelu godinu blokirala na tom iznosu -kazala je Čomić.

Među njihovim zahtjevima su oni, nastavila je, koji su nematerijalne prirode.

- Pedagoške standarde moramo uređivati mi, a ne neka komisija iz Ministarstva. Ne možemo biti taoci pedagoških zavoda koji ne provode napredovanje i dogovaraju se desetljeće oko pravilnika koji niko nije vidio. U cijeloj zemlji smo jedini koji nemaju mogućnost napredovanja - rekla je Čomić. 

Podrška kolega iz Tuzle i Bihaća

Naglasila je da će njihov naredni korak, ako ih Vlada HNK nastavi ignorisati, najvjerovatnije, biti generalni štrajk.

Prosvjetarima su danas podršku dale njihove kolege iz Tuzle i Bihaća. Zehra Hadžić, predsjednica Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Unsko-sansko kantona kazala je da su u Mostar došli kako bi se solidarisali sa svojim kolegama.

- Žalosno je da prosvjetni radnici koji su stub ove države moraju izaći na ulicu da bi ostvarili svoja prava. I, nije to samo slučaj u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nego, općenito, prosvjetni radnici su nezadovoljni. A, država, nažalost neće naprijed dok ne podigne na pijedestal kako kako prosvjetnog radnika tako i učenika. Jer, učenici su budućnost , a tu budućnost obrazuju prosvjetni radnici - navela je ona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.