UOČI SKUPA

Kordić: Grad Mostar odbio je dati saglasnost bilo kakvom javnom isticanju podrške Izraelu ili Palestini

Takvi činovi stvaraju negativnu atmosferu u našem gradu, naveo gradonačelnik

Mario Kordić. M. Smajkić

M. Sm.

26.10.2023

Grad Mostar odbio je dati saglasnost bilo kakvom javnom isticanju podrške Izraelu ili Palestini, s obzirom na to da bi takvi istupi mogli stvoriti negativnu atmosferu u gradu.

Dešavanja podijelila bh. društvo

Objavio je to danas na svom Facebook profilu mostarski gradonačelnik Mario Kordić, a uoči skupa podrške palestinskom narodu, koji je u organizaciji Udruženja bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva i Palestinske zajednice u BiH najavljen za subotu, 28.oktobra na trgu Musala u Mostaru.

U svojoj objavi Kordić je naveo kako su Hamasov napad na Izrael te izraelski protunapad na Gazu podijelili bh. društvo.

-Jedni su istaknuli potporu Izraelu, dok su drugi podržali Palestinu. Iako je takvu podjelu teško objasniti racionalno, ona je nastala i uz potporu neodgovornih političara predstavlja rizik za naše društvo u cijelosti-naveo je Kordić.

Dodao je kako kao gradonačelnik Mostara čvrsto osuđuje takve politike te poziva sve koji istinski saosjećaju sa svim civilnim žrtvama rata i njihovim porodicama da se ponašaju razumno i prestanu širiti mržnju i podjele.


Negativna atmosfera u gradu

-U ovom kontekstu, smo službeno ispred Grada Mostara, odbili dati suglasnost za bilo kakvo javno isticanje potpora i Izraelu i Palestini, upravo smatrajući kako takvi činovi stvaraju negativnu atmosferu u našem gradu. Ovaj stav ćemo zadržati i dalje, nećemo poticati ni podržavati bilo kakve javne skupove koji mogu dodatno destabilizirati naše društvo.

Budimo iskreno suosjećajni i poštujmo žrtve svih ratova, a prestanimo na bazi jeftinog politikanstva graditi političke karijere-naveo je Kordić u svojoj objavi.

Brojni građani su zamjerili Kordiću što je njegov takav, neutralan, stav izostao kada su pojedine javne ustanove iskazale otvorenu podršku Izraelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.