POSJETE

Porfirije stigao u Mostar: Veliki je blagoslov doći u Hercegovinu

Obišao manastir Žitomislići i Prebilovce

S dolaska na Aerodrom: Molit ćemo se za mir. Avaz

Meliha Smajkic

23.9.2023

Srpski patrijarh Porfirije doputovao je u dvodnevnu posjetu Mostaru. Na mostarskom aerodromu dočekali su ga episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, te sveštenici iz Mostara Duško Kojić i Marko Gojačić.

Brojni vjernici

Povodom njegove posjete je 150 godina od osvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, čija obnova nije završena, a nakon što je potpuno srušena 1992. godine.

Nakon dolaska u Mostaru, patrijarh Porfirije se zaputio u manastir Žitomislić, gdje ga je uz brojne vjernike dočekao iguman Danilo.

- Ovo je veliki blagoslov za nas da dođemo u Hercegovinu, u zemlju Svetoga Save, da se molimo Bogu sa braćom Srbima, pravoslavnima, za mir, unutrašnji, pojedinačni u svakome od nas, za mir u porodicama, za mir u narodu i za mir među svim ljudima - kratko je kazao Porfirije novinarima u Žitomisliću.

Služit će liturgiju

On će, također, posjetiti i Prebilovce, a u poslijepodnevnim satima je planiran obilazak stare gradske jezgre u Mostaru te prijem u Gradskoj vijećnici. Potom je predviđena posjeta Vladičanskom dvoru, a u 19 sati doček u Sabornoj crkvi.

Patrijarh će u nedjelju ujutro služiti liturgiju u Sabornoj crkvi u Mostaru, nakon čega će biti organiziran donatorski ručak za obnovu i završetak tog pravoslavnog hrama, jednog od najvećih na Balkanu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.