DVODNEVNA POSJETA

Patrijarh Porfirije danas dolazi u Mostar

Srbijanski patrijarh obići će i manastir u Prebilovcima, Stari grad i Kujundžiluk

Srbijanski patrijarh Porfirije. Fena

FENA

23.9.2023

Srbijanski patrijarh Porfirije danas stiže u dvodnevni posjet Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, povodom 150 godina od posvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Donatorski ručak

Tom prigodom služit će liturgiju u ovom pravoslavnom hramu i prisustvovati donatorskom ručku za njegovu obnovu i završetak.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić ranije je izjavio kako će dolazak patrijarha Porfirija imati veliki značaj za duhovnu obnovu naroda koji živi na ovom području, pogotovo ako se uzme u obzir da je posljednji put neki od poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijaraha služio liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru 1933. godine, točno prije 90 godina.

Kako je najavljeno, patrijarh Porfirije doći će u Mostar danas u 12 sati, nakon čega će obići Manastir Žitomislić.

Posjet srbijanskog patrijarha nastavak je neprekinute tradicije posjeta srbijanskih patrijaraha manastiru Žitomisliću, kazali su iz Fondacije "Muzej Žitomislić" te podsjetili na posjet patrijarha Germana 1967. godine, patrijarha Pavla 1992. (u povodu sahrane Žitomislićkih Mučenika) i 2005. godine, te patrijarha Irineja 2015. godine.

Obilazak i prijem

Srbijanski patrijarh obići će i manastir u Prebilovcima, Stari grad i Kujundžiluk, a prijem u Gradskoj vijećnici predviđen je u 18 sati.

Nadalje, u nedjelju u 9 sati bit će služena liturgija u Sabornom hramu u Mostaru, nakon čega će biti organiziran donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve koji je predviđen između 12 i 13 sati u hotelu Mepas.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.