BOSANSKA DOLINA PIRAMIDA

Počela proljetna škola za vodiče Fondacije: Mladi uče i upoznaju se s ljudima iz cijelog svijeta

Želimo stvoriti što kvalitetniji kadar koji će sliku projekta nositi u svijet te na najbolji mogući način prezentirati Visoko, rekli su iz Fondacije

Polaznici na prvom času u tunelu Ravne. Avaz

N. Smajović

21.2.2024

Kao i prethodnih godina, sredina februara je rezervirana za početak obuke i škole za vodiče Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Nakon što su se, prošle sedmice, upoznali s ljudima s kojima će prolaziti obuku, budući vodiči Fondacije su ovog vikenda imali i prvi čas.

- Ovo je postala tradicija, a kroz ovu školu tražimo nove kadrove za naš kolektiv koji se svakodnevno širi i treba nove kvalitetne ljude.

Kroz sve ove godine kroz školu su prošle desetine mladih ljudi, većinom iz Visokog, kojima je ovo prilika ne samo za razvijanje brojnih vještina već i stvaranje kvalitetnih kontakata s ljudima iz cijelog svijeta - kazao nam je Ajdin Ahmetspahić, turistički menadžer Fondacije.

Devetero mladih

Kroz obuku će polaznici raditi s Anjom Mirković, ostalim vodičima i uposlenicima, ali i sa Semirom Osmanagićem, od kojih će moći usvojiti dodatna znanja i vještine koje će koristiti u svom budućem radu.

Ovog proljeća školu pohađa devetero polaznika, to su većinom mladi ljudi iz Visokog, ali i jedne turističke agencije čiju ponudu žele obogatiti lokacijama iz Visokog.

- Nakon upoznavanja imali smo i prvi čas gdje su se polaznici upoznali sa samim historijatom projekta, a kroz narednih deset časova, koliko obuka traje, imat će priliku naučiti sve najbitnije informacije o Bosanskoj dolini piramida, kao i svim lokacijama koje ovdje imamo - kazala je Anja Mirković, koordinatorica Vodičke službe Fondacije.

Kvalitetni vodiči

Proljetna škola za vodiče Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ iznjedrila je tokom godina veliki broj kvalitetnih vodiča, od kojih su mnogi i danas dio kolektiva Fondacije.

Razlog organiziranja ovakvih obuka je da Fondacija stvori što kvalitetniji kadar koji će sliku projekta nositi u svijet te na najbolji mogući način prezentirati Bosansku dolinu piramida, Visoko, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Bogata historija

- Imam 20 godina i redovna sam studentica na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Prijavila sam se jer želim steći radne navike, družiti se, upoznati nove ljude, širiti društveni spektar, a svakako je želja i da se nešto zaradi i na taj način da pokušam sama sebe finansirati. 

Purišević: Stječe radne navike. Avaz

Prijavila sam se i jer me interesira historija našeg grada. Prije obuke sam mnogo puta dolazila na lokacije, obilazila tunel Ravne, park "Ravne 2“ i zanimljivo je vidjeti kakvu historiju ima Visoko - kazala nam je Adna Purišević, polaznica ovogodišnje škole za vodiče Fondacije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.