PROMJENA KADRA

Imenovana nova šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a

Slavenka Štraus zamijenila Amelu Katica-Mulalić

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. KCUS

N. Aj.

21.2.2024

Slavenka Štraus nova je šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Na toj poziciji zamijenila je prim. dr. Amelu Katica-Mulalić.

Štraus je rođena 22. decembra 1963. godine u Sarajevu. Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu je završila je 1989. godine, dok je specijalistički ispit iz Anesteziologije sa reanimatologijom položila je 15. jula 1999.

Subspecijalistički ispit iz Intenzivne medicine završila je 21. maja 2013. Magistrirala je u martu 2005. godine, a doktorirala 2021. godine na Medicinskom fakultetu UNSA.

Na Katedri za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu dr. Štraus izabrana je za asistenta 2006. godine, za višeg asistenta 2009. godine, za docenta 2014. godine, te je 2019. godine izabrana za vanrednog profesora.

Učestvovala je u brojnim edukacijama u Bosni i Hercegovini, zemljama u okruženju i inostranstvu. Dr. Slavenka Štraus bila je učesnik u tri međunarodna projekta vođenih od strane Evropskog udruženja anesteziologa.

Autor je i koautor osam knjiga iz oblasti prve pomoći, anestezije i urgentne kardiologije. Učestvovala je u brojnim domaćim i internacionalnim kongresima sa radovima kao i predavač. Autor je i koautor u 42 publikovana naučna rada u časopisima koji prate relevantnu međunarodnu bazu podataka, te 62 rada u zbornicama koji prate relevantne baze podataka sa kongresa, simpozijuma, savjetovanja.

Podsjećamo, protiv Amele Katica-Mulalić u vrijeme pandemije koronavirusa podnijeta je krivična prijava zbog nemara u liječenju pojedinih pacijenata. Za isto je prijavljena i bivša direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, koja je od jučer u penziji. Njih dvije bile su bliske saradnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.