KAMP BUTMIR

Potpisan Memorandum o razumijevanju između NATO Štaba Sarajevo, EUFOR-a i MO BiH o radu Centra za obuku za operacije podrške miru

Ministar je poručio da je ponosan na rad ovog centra i da će Ministarstvo odbrane BiH nastaviti pružati nesebičnu podršku za daljnji rad

S potpisivanja memoranduma. MOBIH

D. R.

21.2.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, komandantica NATO Štaba Sarajevo brig. gen. Pamela Mekgaha (McGaha) i komandant EUFOR-a gen. maj. Laszlo Sticz (László Sticz) potpisali su u kampu Butmir 21. februara 2024. godine Memorandum o razumijevanju između NATO Štaba Sarajevo, EUFOR-a i Ministarstva odbrane BiH o radu Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

Sigurnosni aranžmani

Memorandumom se definira aranžman korištenja određenog vlasništva u kampu Butmir od strane PSOTC-a, bilo da se radi o vlasništvu Ministarstva odbrane BiH, NATO Štaba Sarajevo ili EUFOR-a, uspostava procedura, sigurnosnih aranžmana, odgovornosti, organizacije i financijskih aranžmana triju strana u pogledu objekata, usluga i logističke podrške osigurane za potrebe PSOTC-a.

Centar za obuku za operacije podrške miru postoji od 2003. godine, a 2013. godine je u potpunosti integriran u strukturu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Uspješan je i relevantan time što svi događaji obuke i edukacije podržavaju aktuelne zahtjeve za obuku kako Oružanih snaga BiH tako i NATO-a, EU i UN-a na polju operacija podrške miru.

Obuka za podršku miru

- Centar je postigao značajne uspjehe i postao važan predstavnik ne samo Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH nego i države Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni u domenu edukacije i obuke za operacije podrške miru - rekao je ministar Helez. 

Ministar je poručio da je ponosan na rad ovog centra i da će Ministarstvo odbrane BiH nastaviti pružati nesebičnu podršku za daljnji rad i razvoj Centra, kako bi nastavio funkcionirati u takvom formatu sa velikom brojem polaznika koji se obučavaju u ovom centru, saopćeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.