RAZGOVOR

Profesor Neven Anđelić iz Londona za "Avaz": BiH već mnogo kasni

Za nekolicinu lidera u sve tri etničke grupe primarni cilj nije poboljšanje kvalitete života građana, već samo njih samih

Anđelić: Retorički su za priključivanje. Facebook

Alen Bajramovic

22.2.2024

Mart je sve bliži, a bh. politički lideri ne izgledaju zabrinuto što nam prijeti opasnost od propuštanja velike, po mnogima, i historijske prilike da BiH započne pregovore o članstvu u EU i sigurnijim korakom krene ka porodici demokratskih i uređenih država.

Nova kontrola

Zato i profesor međunarodnih odnosa na Regent’s univerzitetu u Londonu Neven Anđelić sumnja u iskrenost političkih elita u BiH. Reduciranje zahtjeva EU, koja je 14 prioriteta svela na usvajanje tri zakona i početak pregovora s Frontexom, vidi kao odraz geopolitičkih podjela, ali i političkih poteza RS i njenog predsjednika koji streme bližim vezama s Rusijom.

- Sada je do naših političkih predstavnika da naprave te važne korake, ali u pitanju je njihova stvarna opredijeljenost. Ovaj položaj je za njih idealan, retorički se priča o priključivanju, a u stvarnosti drže potpunu kontrolu vlasti na teritorijama unutar BiH. Za nekolicinu lidera u sve tri etničke grupe primarni cilj nije poboljšanje kvalitete života građana, već samo njih samih i klike koja vodi njihove etničke pokrete. To traje tri decenije - kaže Anđelić za “Avaz”.

Nisu iskreni

Dokaz neiskrenosti prema EU vidi i u posjeti predsjednika RS Milorada Dodika Bjelorusiji i Rusiji u momentu njihove otvorene konfrontacije s članicama EU.

- Tu dolazimo na onu narodnu – za vozom ili autobusom nikada ne treba trčati. Ako propustimo ovaj u martu, doći će drugi voz, ali, kada propustite previše vozova, onda se kasni. A BiH već u mnogo čemu kasni - ističe Anđelić.

Zapad dominantan

Naznake promjena vidi jedino na teritorijama gdje su Bošnjaci većina, jer je SDA uklonjena s vlasti, a široka i raznolika koalicija uspijeva postepeno napraviti pomake.

- To je simbolički dobar pokazatelj. Oni sami sebe sprječavaju u mnogo čemu upravo zato što su raznolika koalicija. U geopolitičkom prostoru se priklanjaju strani koja bi ih potencijalno mogla podržati, jer, dok god je Zapad dominantan u BiH i na Balkanu, BiH je sigurna - kaže Anđelić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.