NEODGOVORAN POTEZ

Misija OSCE-a o prisustvu Čovića na promociji knjige osuđenog ratnog zločinca: To je neprihvatljivo!

Pozvali javne zvaničnike u BiH da se fokusiraju na pružanje podrške, priznanja i poštovanja žrtvama i osobama koje su preživjele rat

Dragan Čović u publici na promociji knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića. Bljesakinfo

Nerma Ajnadžić

23.2.2024

Prošle sedmice ratni vojni zločinac Valentin Ćorić predstavio je knjigu "In vino libertas" u Mostaru i to u Doma „Herceg Stjepan Kosača“.

Ono što je mnoge negativno iznenadilo jeste činjenica da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović prisustvovao. 

Nedvosmislena osuda

Mnogi su reagirali na to činjenicu, posebno međunarodne ogranizacije.

Iz Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini za "Avaz" su poručili da nedvosmisleno osuđuju svaki oblik podrške, promocije ili veličanja ratnih zločinaca.

- Prisustvo Dragana Čovića na promociji knjige čiji je autor osuđeni ratni zločinac je neprihvatljivo i neodgovorno. Dajući pečat svoje javne funkcije događaju na kome se odaje poštovanje osobi koja je osuđena za užasne zločine, uključujući zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, Dragan Čović pokazuje očigledno nepoštovanje prema vladavini prava - istaknuto je iz Misije OSCE-a.

Nepovratna šteta

Također, osvrnuli su se na korištenje Doma „Herceg Stjepan Kosača“, kazavši kako je to ustanova u vlasništvu Grada Mostara, a koristiti je u tu svrhu, protivrječi samoj suštini namjene jednog zajedničkog kulturnog prostora.

- Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini poziva sve javne zvaničnike u BiH da se fokusiraju na pružanje podrške, priznanja i poštovanja žrtvama i osobama koje su preživjele rat, umjesto da uzdižu one koji su im uzrokovali nemjerljivu i nepovratnu štetu. To je jedini način da se prevaziđe naslijeđe rata i osigura budućnost Bosne i Hercegovine kao demokratske, pluralističke i multietničke države - zaključili su iz Misije OSCE-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.