MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković sudjelovao u radu panela "Podijeljena politika: Da li je razvoj žrtva rata"

Globalni izazovi zahtijevaju globalna rješenja koja uvažavaju različitosti i međusobno se poštuju, naveo je

Elmedin Konaković. MVP BiH

H. J. I.

23.2.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 22. februara 2024. godine u radu panela “Podijeljena politika: Da li je razvoj žrtva rata”.

Tokom prve sesije “Saradnja u kontekstu sukoba” ministar Konaković je naglasio da BiH u potpunosti dijeli predanost tranziciji ka održivoj budućnosti, održivom upravljanju resursima i globalnoj te regionalnoj saradnji kako bi se ublažili potencijalni ekonomski politički i sigurnosni rizici. 

Lekcije iz prošlosti

Takva akcija zahtijeva usklađene napore a Bosna i Hercegovina je spremna i odlučna napraviti djelotvorne promjene koje će je usmjeriti prema održivoj budućnosti. BiH ima za cilj biti partner u naporima za prelazak na obnovljive izvore energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova i ublažavanje klimatskih promjena, te podržava sve globalne inicijative i napore za održivost i zaštitu okoliša izjavljujući i prihvatajući smjernice i preporuke Ujedinjenih naroda, kao i “Pariški sporazum o klimatskim promjenama”.

Ministar Konaković je podsjetio da se Bosna i Hercegovina pridružila Deklaraciji Emirata o otpornim prehrambenim sistemima, održivoj poljoprivredi i klimatskim mjerama tokom Summita za šefove država i vlada na COP 28 čime je poslala važnu poruku solidarnosti i zajedničke odgovornosti prema očuvanju planete.

Tokom sesije nazvane “Gledanje naprijed: rješenja prema prosperitetu” ministar Konaković je naglasio da lekcije iz prošlosti ističu važnost prilagodljivosti i inkluzivnosti i da današnji poredak mora biti agilan na novonastale izazove i osigurati da se glasovi svih nacija ne samo čuju već i da aktivno doprinose oblikovanju zajedničke budućnosti.

Globalni izazovi

Globalni izazovi zahtijevaju globalna rješenja koja uvažavaju različitosti i međusobno se poštuju.

- Da bi se nadišli globalni izazovi potrebno je imati hrabre i sposobne lider - kazao je na panelu ministar Konaković.

Ministar Konaković je naveo da je održivi razvoj i srž politike Evropske unije i njenih država članica, a pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji sveobuhvatni prioritet naše zemlje.

Bosna i Hercegovina je predana jačanju saradnje sa regionalnim, evropskim i međunarodnim partnerima kako bi se stvorila dodatna vrijednost , nadograđujuci već plodnu saradnju sa sistemom Ujedinjenih naroda i globalnom zajednicom u cjelini. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.