IZJAVA ZA "AVAZ"

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH: Nadamo se da će trgovci dodatno sniziti cijene za penzionere

Od 3,5 milijardi KM više od 90 posto se troši na prehranu i komunalije

Redžo Mehić. Facebook

Meliha Smajkic

24.2.2024

Penzionerima u Federaciji BiH pružena je prilika da kroz akciju „Zaključavamo cijene“, koja je produžena za još tri mjeseca, svojim prijedlozima doprinesu u kreiranju paketa proizvoda koji će posebno za njih biti sniženi.

Također, na posljednjem sastanku predstavnika Saveza udruženja penzionera FBiH s ministrom trgovine Amirom Hasičevićem ekonomista Faruk Hadžić predstavio je ideju za aplikaciju „Pametni kupac”, koja će omogućiti potrošačima, u prvom redu penzionerima, da učestvuju u procesu praćenja i kontrole cijena u trgovini.

- Velikom broju penzionera u Federaciji BiH, dok podmire režijske troškove, ostane veoma malo novčanih sredstava za osnovne životne namirnice, u prvom redu prehrambene artikle. Zato su prinuđeni da, i pored starosti i bolesti, pri kupovini obiđu više prodavnica, tražeći jeftinije artikle kako bi uštedjeli koju marku - kaže nam Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Zbog toga intenciju ministra Hasičevića da na ovakav način poboljša status penzionera, ali i angažman Hadžića, naglašava Mehić, pozdravljaju u Savezu.

- Imajući u vidu broj penzionera u FBiH, iznos sredstava u federalnom budžetu koji je namijenjen za isplatu penzija, a radi se o 3,5 milijardi KM, i da se od toga više od 90 posto potroši za osnovne životne namirnice i režijske troškove, razumljivo je da će trgovci biti zainteresirani za taj broj kupaca i biti spremni ići na niže cijene svoje robe - ističe Mehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.