KLJUČ GRADA

Prijedlog SNSD-a: Haški optuženik Momir Talić kandidat za nagradu Grada Banje Luke

Talić je umro dok je bio na privremenoj slobodi, prije suđenja za ratne zločine u Krajini

Momir Talić. Facebook

N. H.

25.2.2024

Gradski odbor SNSD-a predložio je posthumno Momira Talića  za Ključ grada sa poveljom "Počasni građanin grada Banje Luke".

U saopćenju navodi se da "u vrijeme kada se RS više nego ikad ranije bori za opstanak srpskog naroda, prijedlog da general Talić bude posthumno odlikovan predstavlja logičan izbor."

Talić je umro dok je bio na privremenoj slobodi, prije suđenja za ratne zločine u Krajini. Bio je jedan od onih koji je detaljno obavještavao ratnog zločinca Ratka Mladića. 

Protiv Talića je 12. marta 1999. godine podignuta tajna optužnica za ratne zločine počinjene u BiH. Slobode su ga lišile austrijske vlasti u avgustu iste godine, dok je, kao načelnik Glavnog štaba Vojske RS-a, boravio u Beču na seminaru OESS-a. 

Zbog narušenog zdravstvenog stanja je pušten da se brani sa slobode, a preminuo je 28. maja 2003. godine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. 

Iz Gradskog odbora SNSD-a smatraju da je "general Talić ličnim potencijalom, hrabrošću, profesionalnošću i umijeću i komandovanjem vojnim formacijama najvišeg ranga, u posebno složenim ratnim uslovima pokazao izuzetnost, lik i djelo srpskog vojskovođe, vođe i čovjeka svog naroda."

- Za života se zalagao za slobodu, jedinstvo, nadu i prosperitet - dodaje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.