NAJPRESTIŽNIJE PRIZNANJE

Predstavljamo sve nominirane: Ko su kandidati za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva

Za dodjelu pojedinačne Šestoaprilske nagrade predloženi su dr. sci. Branislava Perunčić-Draženović i Zdravko Čolić

Čolić: Muzička zvijezda. Instagram

Danijal Hadzovic

26.2.2024

Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2024. godini predložio je dva kandidata za dodjelu pojedinačne nagrade i dva kandidata za dodjelu kolektivne nagrade.

Pojedinačne nominacije

Za dodjelu pojedinačne Šestoaprilske nagrade predložena je prof. dr. sci. Branislava Perunčić-Draženović za značajna ostvarenja i rezultate rada u oblasti nauke i obrazovanja, kao prvorangirana, te Zdravko Čolić za značajna ostvarenja i rezultate rada u oblasti kulture i umjetnosti, kao drugorangirani kandidat.

Perunčić-Draženović: Ugledna naučnica. Facebook

Branislava Perunčić-Draženović je emeritus profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, Odsjek automatika i elektronika, te je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine od 1987. godine.

Glavne doprinose ostvarila je u oblastima teorije sistema s promjenljivim strukturama, digitalnoj zaštiti, lokaciji kvara i mjerenju u elektroenergetskim sistemima. Velike doprinose ostvarila je u oblasti sistema s promjenljivim strukturama na temu kliznih režima upravljanja.

U oblasti teorije grafova definirala je prvi algoritam za postavljanje grafova u projektivnu ravan, a u oblasti digitalne zaštite, lokacije kvara i mjerenja baziranog na uzorcima definirala je 1988. godine metodu analize pomoću bilinearnih formi.

Zdravka Čolića, naravno, ne treba posebno predstavljati. Riječ je o, vjerovatno, najpopularnijem pjevaču s ovih prostora i istinskom brendu grada Sarajeva koji je, tokom višedecenijskog rada, iza sebe ostavio desetine hitova koje slušaju sve generacije.

Rad i stvaralaštvo

Za dodjelu kolektivne Šestoaprilske nagrade predloženo je Udruženje „Renesansa“ za značajna ostvarenja i rezultate rada u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, kao prvorangirani, te Udruženje Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca za značajna ostvarenja i rezultate rada u drugim oblastima rada i stvaralaštva, kao drugorangirani kandidat.

Udruženje „Renesansa“: Pomoć oboljelima. Facebook

Udruženje osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke „Renesansa“, osnovano 8. maja 1999. godine, u okviru svojih aktivnosti, organizira edukacije, predavanja stručnjaka o karcinomu i načinima liječenja, te pruža pomoć oboljelima.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca osnovano je u najturbulentnijem periodu odbrane Bosne i Hercegovine 22. decembra 1992. godine, u opkoljenom Sarajevu, u kongresnoj sali hotela „Holiday Inn“, na inicijativu intelektualaca i tadašnjeg državnog rukovodstva Republike Bosne i Hercegovine. Osnivačkoj skupštini prethodio je rad Organizacionog odbora Kongresa, za čijeg je predsjednika izabran prof. dr. Enes Pelidija, a za generalnog sekretara mr. Husnija Kamberović. 

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca: Osnovano u ratu. Facebook

Predsjednici Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, od njegovog osnivanja 1992. godine do danas, bili su Alija Isaković, prof. dr. Nedžad Kurto, prof. dr. Atif Purivatra, prof. dr. Sabira Hadžović, prof. dr. Hasan Muratović, te prof. dr. Nedžad Mulabegović.

Odluka u martu

Gradsko vijeće Sarajeva će, u skladu s Odlukom o uvjetima i načinu dodjele Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, razmotriti prijedloge Odbora i donijeti konačnu odluku o dodjeli ovog najprestižnijeg priznanja Grada u 2024. godini na sjednici koja će biti održana sredinom marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.