DOBRA SARADNJA

Edukacija budućih ljekara: Potpisani ugovori o praksi i istraživanju za studente medicinske grupacije

Ovaj događaj je poklik budućnosti u ovom gradu, kazao je dr. Gavrankapetanović

Učesnici važnog skupa. Avaz

27.2.2024

Univerzitet u Sarajevu od danas će imati saradnju s Općom bolnicom „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, Specijalnom bolnicom „Centar za srce – KM“ i Specijalnom bolnicom za oftalmologiju Svjetlost. 

Tri nastavne baze

Ugovor o uređivanju međusobnih odnosa u obavljanju nastavnog, naučnoistraživačkog i izdavačkog rada studenata potpisali su rektor Univerziteta Rifat Škrijelj, direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović, direktor Specijalne bolnice „Centar za srce – KM“ Mirsad Kacila i direktorica Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost Melisa Ahmedbegović-Pjano

Rektor Škrijelj naglasio je  da će to mnogo značiti sa studente UNSA prvenstveno medicinske grupacije, ali i Prirodno-matematičkog fakulteta. Imat će tri nastavne baze, sa kojima je uređen i institucionalno riješen međusobni odnos, u kojima će moći obavljati praksu, provoditi istraživanja za diplomske, magistarske i doktorske disertacije.

- I UNSA postaje bogatiji za značajne resurse, koji su nam neophodni. Akademsko osoblje, iz nastavnih baza, sa kojima smo danas potpisali sporazum dar je Univerzitetu u Sarajevu. Ima još institucija sa kojima još nismo potpisali te ugovore, radit ćemo na tome - kazao je Škrijelj.

I direktor Opće bolnice Gavrankapetanović ističe važnost ugovora što će, kako je kazao, omogućiti dodatnu edukaciju i napredovanje studenata.

- Bit će to motiv i mladim ljekarima, koji rade u Općoj bolnici, da nastave akademski put. Ovaj događaj je poklik budućnosti u ovom gradu - kazao je dr. Gavrankapetanović dok dr. Kacila smatra da će ti ugovori doprinijeti kvaliteti edukacije studenata, a bitno je da se ta saradnja i širi.

Prema riječima medicinske direktorice Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost Ahmedbegović-Pjano, uključivanje u nastavne baze vrhunskih ustanova koje se bave kvalitetnim stručnim radom unaprijedit će proces obrazovanja i nauka, prvenstveno na zadovoljstvo studenata.

Supotpisnici tih ugovora su dekan Stomatološkog fakulteta sa stomatoloskim kliničkim centrom Muhamed Ajanović i dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija Arzija Pašalić.

Nesmetan rad

Učesnici skupa su bili predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice prim. dr. Sead Željo, prof. dr. Maja Banjin, prof. dr. Azra Husić, prof. Amela Sofić, Merita Čampara, prof. dr. Salih Fočo.

- Posebnu zahvalnost iskazujem rektoru Škrijelju i prof. Ajanoviću zbog uspješnog potpisivanja ovog važnog ugovora. Ovim načinom obezbjeđuje se studentima nesmetan rad i učenje u onome što vole. Svaki dobar zdravstveni radnik znači i sigurnost za pacijenta, a ovim putem se upravo to i obezbjeđuje – kazao je dr. Željo za portal „Avaza“.

Također je dodao kako ne vidi razlog da se ovakvi ugovori sklope i sa drugim sličnim Univerzitetima te je pohvalio rad dr. Gavrankapetanovića koji je u najtežim momentima omogućio pristup studentima da obavljaju praksu, a sve u skladu sa zakonom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.