ODRŽALI SASTANAK

Nešić i Mekgaha o saradnji i jačanju kapaciteta za odgovor na sigurnosne izazove

Fokus je bio na podršci BiH u poboljšanju sposobnosti službi zaštite i spašavanja na svim nivoima vlasti za upravljanja krizama

Sa održanog sastanka. MSBiH

FENA

28.2.2024

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić razgovarao je danas s komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnom generalicom Pamelom Mekgaha (McGaha) o saradnji i jačanju kapaciteta za odgovor na sigurnosne izazove.

Fokus je bio na podršci BiH u poboljšanju sposobnosti službi zaštite i spašavanja na svim nivoima vlasti za upravljanja krizama, obuke, te proširenju NICS sistema za komunikaciju i koordinaciju službi zaštite i spašavanja u vanrednim situacijama.

Jedna od takvih vježbi održat će se iduće sedmice na kojoj će civilnim zaštitama na lokalnim nivou biti predstavljen način rada NICS sistema i na terenu provjeriti način rukovođenja akcijama spašavanja.

Ovaj sistem olakšava rad spasilaca u slučaju nesreća i potraga za unesrećenim osobama.

Ministar Nešić je istakao da je ključni vanjskopolitički cilj BiH članstvo u EU i da Ministarstvo sigurnosti u tom segmentu daje izuzetan doprinos kroz uspostavljanje saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama te unapređenju sigurnosti u BiH i regionalne stabilnosti, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.