MINISTAR SIGURNOSTI BIH

Nenad Nešić za "Avaz": Radimo na razbijanju organizovanih grupa za krijumčarenje migranata

U narednom periodu izvršit ćemo nove akcije i imat ćemo rezultate, rekao je

Nenad Nešić. Avaz

Alen Bajramovic

28.2.2024

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić potvrdio je za “Avaz” informacije, koje su prenijeli hrvatski mediji, da na području Bihaća djeluje šest organiziranih, naoružanih bandi krijumčara ljudima, te da se intenzivno radi na njihovoj neutralizaciji.

- To je informacija s kojom mi već duže vrijeme raspolažemo i to je, ustvari, naša informacija koju su iz Uprave za granicu Hrvatske podijelili medijima. Naše bezbjedonosne agencije već su radile na tom planu. Određeni broj lica je uhapšen, a za jedan broj njih će biti izvršena ekstradicija u zemlje potraživanja. Također, naše bezbjedonosne agencije će u narednom periodu neutralizovati bilo kakvu mogućnost ugrožavanja bezbjednosti građana, ali i migranata bilo gdje na teritoriji BiH – kazao nam je Nešić.

O činjenici da kriminalne grupe unutar migrantske populacije preuzimaju nezakonite poslove prebacivanja migranata s istoka prema EU, “Avaz” je pisao ranije. Teško je procijeniti ukupan broj pripadnika organiziranih kriminalnih grupa, ali Nešić precizira da je do sada uhapšeno više od 10 osoba, od kojih neke traži susjedna Srbija.

- Imamo dobru saradnju s policijom Srbije i Hrvatske i zajedno s njima radimo na neutralizaciji kriminalnih grupa sastavljenih od migranata koji su naoružani. U narednom periodu izvršit ćemo nove akcije i imat ćemo rezultate. Nažalost, migrantska kriza je pogodovala razvijanju “biznisa” krijumčarenja ljudi i za to se uzimaju novčani iznosi koji nisu tako mali. To predstavlja novu granu organizovanog kriminala – ističe Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.