NEVESINJE

Načelnik Milenko Avdalović za "Avaz": 300.000 KM za podršku poljoprivrednicima

Mjere podrške za nabavku mehanizacije, proširenje stada, nabavku sjemenskog materijala i druge podsticaje

Nevesinje: U planu je i širenje vodovodne mreže. Facebook

P. Mucović

29.2.2024

Opština Nevesinje planira da u 2024. godini za podršku poljoprivrednicima izdvoji gotovo 300.000 KM budžetskih sredstava, rekao je načelnik Opštine Milenko Avdalović.

Ruralni razvoj

- Najviše novca, nešto više od 160.000 KM, bit će plasirano na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja kroz mjere podrške za nabavku mehanizacije, proširenje stada, nabavku sjemenskog materijala i druge podsticaje, dok je 120.000 KM namijenjeno proizvođačima mlijeka, a približno 10.000 KM planirano je za izgradnju vodopoja – kazao je Avdalović.

Avdalović je naglasio da poljoprivrednici pokazuju veliko interesiranje za podsticaje i da će Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj opštine nastojati da ispoštuje sve zahtjeve.

Avdalović: Veliko interesiranje. Facebook

Govoreći o širenju vodovodne mreže na seoska područja, načelnik je istakao da je opredjeljenje lokalne uprave da vodu dobiju sva sela u kojima se ljudi na ozbiljan način bave poljoprivredom.

Izgradnja cjevovoda

- Gotovo 600.000 KM kreditnih sredstava planirano je za izgradnju pumpne stanice i rezervoara za vodu u Krekovima, čijom bi izgradnjom bili stvoreni uslovi da vodu dobiju Bijenja i Humčani - potvrdio je Avdalović.

Dodao je da će biti nastavljena izgradnja cjevovoda u selima Lukavac i Biograd.

Uvjeti za navodnjavanje

Načelnik Milenko Avdalović je istakao da će formiranjem akumulacije Nevesinje u okviru projekta "Gornji horizonti" biti stvoreni uvjeti za navodnjavanje poljoprivrednih kultura na širem prostoru Nevesinjskog polja. To će, kako je kazao, znatno unaprijediti poljoprivredu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.