SAOPĆENJE

FHMZ: Index kvalitete zraka FBiH u skladu sa metodologijom evropske okolišne agencije (EEA)

- Ova inicijativa jasno pokazuje našu posvećenost usklađivanju s evropskom legislativom, kazali su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda

Indeks kvalitete zraka. Federalni hidrometeorološki zavod

29.2.2024

Federalni hidrometeorološki zavod je pustio novi indeks za kvalitet zraka na web stranici. Urađen je po metodologiji Evropske okolišne agencije, a u cilju da se građani informišu adekvatno i u skladu sa normama EU.

Indeks kvalitete zraka, na osnovu izmjerenih podataka, omogućuva jednostavan uvid u kvalitetu zraka u realnom vremenu sa ciljem da ugrožene kategorije stanovništva mogu prilagoditi svoje dnevne aktivnosti, tako da njihovo zdravlje ne bude ugroženo.

U skladu sa Odlukom Evropkog vijeća da BiH dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i preporukama Europske komisije za otvaranje pregovora o pristupanju s BiH, Federalni hidrometeorološki zavod uskladio je metodologiju za proračun indeksa kvaliteta zraka sa metodologijom koju je propisala Evropska okolišna agencija (EEA).

Dosadašnja metodologija za proračun indeksa kvaliteta zraka donesena je u suradnji sa UNDP-om, po uzoru na metodologiju Američke agencije za okoliš (EPA) uz određenu prilagodbu stanju kvalitete zraka u Federaciji BiH.

Ova inicijativa jasno pokazuje našu posvećenost usklađivanju s evropskom legislativom i primjenu dobrih evropskih praksi u nastojanju da osiguramo visoke standarde monitoringa kvalitete zraka kako bismo doprinijeli zajedničkim naporima u očuvanju okoliša i zdravlja stanovništva.

Testni podaci Indexa kvalitete zraka za FBiH dostupni su na  web stranici od danas, a zvanični od 01.03.2024.godine. Više informacija na linkovima:

https://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/AQI-satne.php

https://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/index.php

https://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/saopcenje.php

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.