PROSLAVA 1. MARTA

Održana Svečana sjednica OV Novo Sarajevo povodom Dana nezavisnosti

Na ključna dešavanja i događaje u periodu od 1992. do 1995. godine sve prisutne podsjetio je nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović

Sa današnje sjednice. OV Novo Sarajevo

H. J. I.

29.2.2024

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Općinsko vijeće Novo Sarajevo održalo je Svečanu sjednicu povodom obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na ključna dešavanja i događaje u periodu od 1992. do 1995. godine sve prisutne podsjetio je nekadašnji predsjednik Skupštine Republike BiH uvaženi Miro Lazović.

Agresija na BiH

U svom obraćanju, Miro Lazović je istako da nije bilo 1. marta, ne bi se 22. maja 1992. godine zavijorila naša zastava na Ist Riveru ispred Palače Ujedinjenih nacija u Njujorku kada je RBiH primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih nacija.

Međunarodno priznanje Republike Bosne i Hercegovine, nažalost, nije bila prepreka srbijanskom režimu Slobodana Miloševića da uz sramnu ulogu JNA pokrene agresiju na BiH. Građani BiH, goloruki, hrabro i odlučno ustaju u odbranu suprotstavljajući se nadmoćnijem neprijatelju, ističe Miro Lazović.

Tokom svog izlaganja, Lazović je posebnu pažnju posvetio odgovoru na jedno od ključnih pitanja, šta smo dobili u Dejtonu.

- Dobili smo državu kao nedovršenu građevinu čija konstrukcija konstantno podrhtava na lošim ustavnim temeljima. Žalosno je da se i danas, toliko godina nakon rata, sukobljavamo sa politikama koje smo mislili da su poražene. Ratni ciljevi Beograda i Zagreba gotovo su ostali isti. Smjenjuju se samo akteri. Nekada su to bili Tuđiman i Milošević, zatim Boban i Karadžić, a danas su to Čović i Dodik. Nekada je iz Zagreba bio zahtjev za „trećim entitetom“ danas je to zahtjev za „legitimnim predsjedavanjem“ i etničkim izbornim jedinicama. Kao da se Jugoslavija još nije raspala. Sjene tog raspada još uvijek lebde nad Crnom Gorom, BiH i Kosovom. Nažalost, moram reći da današnja BiH nije država iz referendumskog pitanja. Sačuvan je samo okvir države dok je sadržaj tog okvira rastrgan i pocijepan entitetskim i etničkim politikama. Društveni odnosi su pokidani. Društvo je duboko raslojeno. Obrazovni sistem, koji je temelj svakog zdravog društva, duboko je podijeljen. Državne institucije su slabe i neefikasne. Građani žive od dana do dana, iz godine u godine, nadajući se boljem koje ne dolazi. Opšti interes je zapostavljen, a briga za građane izgubila se u brutalnoj pohlepi i trci za materijalnim bogatstvom. Moral i etika su postali sinonimi za naivne i nesposobne, a oni koji su skloni kriminalu i korupciji proglašavaju se sposobnim - istakao je Lazović.

Rast i napredak

Prisutnima su se obratili predsjedavajuća Općinskog vijeća Danijela Šahat i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović.

Načelnik Tanović poručio je da je naša odgovornost osigurati da naša nezavisnost ostane neupitna i da naša zemlja raste i napreduje.

- To su nam u amanet ostavili svi znani i neznani heroji koji danas nisu s nama. To je naša obaveza prema svima onima koji su među nama, a koji su se u tim zlim vremenima izuzetno hrabro i nesebično borili za našu domovinu. Zato je izuzetno značajno prisustvo mladih na ovakvim događajima i obilježavanjima, jer se samo tako njeguje i prenosi kultura sjećanja na sve žrtve koje smo podnijeli tokom agresije na našu domovinu. Neka naša nezavisnost bude poticaj da se zauzmemo za bolje sutra, da gradimo otvorenije i prosperitetnije društvo, za sve nas i generacije koje dolaze - poručio je načelnik dr. Tanović.

U revijalnom dijelu Svečane sjednice nastupili su učenici OŠ “Čengić Vila I” sa izvedbom prve državne himne Republike Bosne i Hercegovine “Jedna si jedina”, zatim gudački trio Sarajevske Filharmonije, te omladinski ženski hor Superrar Cadenza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.