SARAJEVO

Guler posjetio Tursku vojnu misiju u Butmiru: Jačamo odnose s BiH, uključujući odbranu i sigurnost

Guler je posjetio danas Tursku vojnu misiju, koja u bazi Butmir kod Sarajeva djeluje u sastavu EUFOR-ove mirovne misije

Ministar odbrane Turske. Anadolija

Anadolija

29.2.2024

Ministar odbrane Turske Jasar Guler (Yasar) , koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, poručio je danas kako njegova zemlja nastavlja jačati svoje odnose s Bosnom i Hercegovinom, uključujući odbranu i sigurnost, javlja Anadolija.

Butmir 

Guler je posjetio danas Tursku vojnu misiju, koja u bazi Butmir kod Sarajeva djeluje u sastavu EUFOR-ove mirovne misije. Gulera je ispred Turske vojne misije dočekao pukovnik Oguzhan Pehlivan.

Obraćajući se turskim vojnicima koji ovdje služe, ministar Guler je rekao da oni proživljavaju proces u kojem se napetosti pretvaraju u sukobe i ratove, međunarodna testiranja dostižu najviši nivo, a u tom kontekstu ponovno se grade političke ravnoteže.

Naveo je kako se danas prolazi kroz osjetljivo razdoblje.

- Naša je zemlja zbog svog geopolitičkog položaja u središtu regionalnih i globalnih zbivanja. Naša zemlja, koja je posljednjih godina napravila značajne iskorake na vojnom i diplomatskom polju uz strateške korake našeg predsjednika, počela je preuzimati ulogu nositelja igre u svojoj regiji i svijetu, dodatno jačajući svoj međunarodni položaj. Republiku Tursku sada prate sa zavišću kao središte mira, povjerenja i stabilnosti u svojoj regiji, a postala je neizostavan dio pregovaračkih stolova i sigurnosne arhitekture sa svojim prijedlozima rješenja u kritičnim regijama - rekao je Guler.

Očuvanje mira

Navodeći da pridaju veliku važnost očuvanju mira, sigurnosti i stabilnosti na Balkanu, ministar Güler je rekao: "Usko sarađujemo s Bosnom i Hercegovinom, s kojom imamo duboko ukorijenjene veze prijateljstva i bratstva i koja je jedan od naših važnih partnera na Balkanu. Kao manifestaciju tih veza, nastavljamo naše odnose s Bosnom i Hercegovinom, nastavljamo jačati naše odnose u svim područjima, uključujući odbranu i sigurnost."

Istaknuo je da su Turske oružane snage doprinijele raznim misijama u Bosni i Hercegovini od 1994. godine i da su uspješno nastavile svoju dužnost podrške i zaštite mira u okviru EUFOR-a. Dodao je i to da je Turska jedna od zemalja koje su najviše doprinijele EUFOR-ovoj misiji Althea od njenog početka.

Ministar Guler je rekao da prisustvo Turskih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini, gdje stoljećima dijele vrijednosti, daje povjerenje građanima ove zemlje.

U pratnji Gulera tokom posjete bio je ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.