MOSTAR

Čović: Nastavljamo podržavati Izrael, Južna plinska interkonekcija strateški projekt

Dužnosnici su razgovarali o aktualnim političkim prilikama u Bosni i Hercegovini kao i energetskoj diverzifikaciji BiH

Čović: Naglasio važnost stabilnog političkog dijaloga. N. Šaljić

FENA

29.2.2024

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović održao je danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru sastanak s ambasadorica Države Izrael pri Bosni i Hercegovini Galit Peleg.

Teme sastanka

Dužnosnici su razgovarali o aktualnim političkim prilikama u Bosni i Hercegovini kao i energetskoj diverzifikaciji BiH. Razgovarano je i o ekonomskoj saradnji između dviju država te podršci Izraelu u odbrani od terorističkih napada Hamasa, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Sa današnjeg sastanka u Domu HDZ-a BiH. Fena

Čović tom je prilikom istaknuo aktualnu političku situaciju u BiH, naglašavajući važnost stabilnog političkog dijaloga i značajnih iskoraka na evropskom putu.

Kazao je kako je, u svjetlu rastuće potrebe za energetskom diverzifikacijom, nužno osigurati potrebne pomake na realizaciji projekta Južne plinske interkonekcije koji je strateški projekt za energetsku neovisnost BiH i sve žitelje koji će biti izravni korisnici usluga navedenog plinovoda.

Nada za što skorijim okončanjem sukoba

Ambasadorica Države Izrael istaknula je podršku predsjedniku HDZ-a BiH u realizaciji poboljšane energetske neovisnosti Bosne i Hercegovine, kao i očekivanje za nastavkom ekonomske suradnje i odličnog odnosa dva prijateljska naroda.

Kako se navodi u saopćenju, Čović je istaknuo podršku hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koji čvrsto stoji uz Izrael i podržava njegovo pravo u odbrani od terorističkih napada. Izrazio je nadu za što skorijim okončanjem oružanog sukoba i osiguravanjem prijeko potrebnog mira.

- Na osnovu pogledanih isječaka iz filma koji prikazuju stradanja koje su počinili teroristi Hamasa, predsjednik HDZ-a BiH je izrazio svoje suosjećanje prema potrebi Izraela da zaštiti svoje građane od vladavine terorista Hamasa - saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.