RAZGOVOR

Andrej Nikolaidis za "Avaz": Ovo je brutalni napad na književnika i nezavisnog novinara

Ako vam nešto smeta kod mene i vi me pritisnete, onda ćete dobiti još više onoga što vam smeta, poručio je Nikolaidis

Nikolaidis: Ne mari za pritisak. CDM

Alen Bajramovic

3.3.2024

Na Festivalu mimoze u Herceg Novom spaljena je lutka koja simbolizira Andreja Nikolaidisa, višestruko nagrađivanog crnogorskog književnika i kolumniste. 

Izazvalo je to žestoke reakcije u Crnoj Gori, ali i regionu. Nikolaidis za “Avaz” govori koliko će ovakva poruka utjecati na njegovo pisanje, ali i ukupnom ambijentu u Crnoj Gori i BiH i povratku snažnije američke politike na zapadni Balkan.

Spaljivanje lutke

- Navikao sam na ovu vrstu pritisaka, a ja sam čovjek koji loše reaguje na pritisak. Ako vam nešto smeta kod mene i vi me pritisnete, onda ćete dobiti još više onoga što vam smeta – kaže Nikolaidis.

Spaljivanje lutke s njegovim likom pravdalo se tekstom koji je napisao prije 19 godina.

- Ili su tolike kukavice da im je trebalo 19 godina da mi odgovore, ili je u pitanju nešto drugo. Znam da oni to nisu, jer hrabri su kad ih je puno. Istina je da je ovo bila klasična odmazda prema meni, jer kritički pišem prema strankama koje su vlast u državi i Herceg Novom, a to su bivši Demokratski front i Demokrate. Ovo je brutalni politički napad na književnika i nezavisnog novinara – ističe Nikolaidis.

Komentirajući nedavnu posjetu Milorada Dodika predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću, Nikolaidis kaže da je cilj bio sprječavanje ulaska Bošnjačke stranke u Vladu Crne Gore.

- I za zapadne partnere, prije svega SAD, jako je važno da Bošnjačka stranka uđe u Vladu Crne Gore. Ako Dodikova diverzija uspije i BS ostane van Vlade, ona će se nalaziti tačno tamo gdje Moskva i Beograd žele. A ako oni žele da BS ostane van, onda je to najbolji argument za ulazak – pojašnjava.

Izvor novih kriza u regionu

Zbog situacije u regionu, koji se često smatra izvorom novih kriza u budućnosti, ali i ukupnih geopolitičkih kretanja, snažna američka politika se vraća na Balkan, a Nikolaidis kaže da će takvu politiku, kao i do sada, slijediti i EU.

- Vidljiva je ta promjena i da budem vrlo precizan, mi koji smo kritikovali američku politiku u regionu došli smo na svoje. Američka politika danas je prisiljena da ispravlja posljedice pogrešne američke politike. 

Postoji mnogo stvari koje upućuju na to, ali to nisu stvari koje bih mogao podijeliti s vašim čitaocima. Preostaje da mi vjeruju ili ne – ističe književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.