"BEST DIPLOMATS"

Na konfernciji u Istanbulu: Đemila Talić-Gabriel govorila o zaštiti ljudskih prava u BiH

Ona je jedna od najistaknutijih članica bh. zajednice u državi Novi Južni Vels, koja je svojevremeno obavljala i dužnost počasne konzulice naše zemlje

Đemila Talić-Gabriel. Facebook

N. H.

4.3.2024

U Istanbulu je u toku konferencija “Best Diplomats” koja okuplja diplomate širom svijeta čiji je cilj inkluzivnija mreža i efikasan multilateralizam, promovirajući vrijednosti i principe Ujedinjenih naroda.

U sklopu četverodnevne konferencije govor o zaštiti ljudskih prava, koji se pored ostalog odnosi i na našu zemlju, održala je Đemila Talić Gabriel, kao predstavnica Australije.

Talić Gabriel je pored ostalog istakla i važnost aktivnog sudjelovanja zemalja u zaštiti ljudskih prava. Njen govor naglasio je ključne izazove s kojima se svijet suočava u ovom području, te je istakla nužnost međunarodne saradnje u rješavanju tih pitanja.

- Zaštita ljudskih prava je stub pravednog i održivog društva. Svi mi, bez obzira na nacionalnost ili geografski položaj, imamo odgovornost osigurati da ljudska prava budu zaštićena i poštovana širom svijeta – poručila je Đemila Talić Gabriel.

U svom govoru, Talić Gabriel je naglasila potrebu za odlučnim koracima u suočavanju s kršenjima ljudskih prava te je pozvala na globalno partnerstvo kako bi se osiguralo da svaka osoba ima pristup pravdi i osnovnim slobodama.

Inače, Đemila Talić Gabriel je jedna od najistaknutijih članica bh. zajednice u državi Novi Južni Vels, koja je svojevremeno obavljala i dužnost počasne konzulice naše zemlje. Godinama unazad kroz dobrotvorni rad, ali i političko djelovanje ona nastoji predstaviti našu zemlju u pozitivnom svjetlu kako u Australiji tako i širom svijeta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.