ŠEF BH. DIPLOMATIJE

Konaković: Za nas je važna podrška na evropskom putu u ovom historijskom trenutku

Istakao je da je Njemačka jedan od najvažnijih ekonomskih saradnika za BiH, za razliku od nekih koje pojedini političari nazivaju "prijateljima"

Elmedin Konaković. N. Šaljić / Avaz

N. H.

5.3.2024

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obratio se nakon završenog sastanka sa šeficom njemačke diplomatije Analenom Berbok (Annalena Baerbock). 

Konaković je istakao da je Njemačka jedan od najvažnijih ekonomskih saradnika za BiH, za razliku od nekih koje pojedini političari nazivaju "prijateljski".

- Na listama naših najvažnijih ekonomskih saradnika, Njemačka je u samom vrhu. Obim naše ekonomske razmjene na najbolji način oslikava naše dobre veze. Mi godišnje izvezemo više od tri milijarde vrijednosti robe iz BiH. Pogledajte koliko izvozimo u druge zemlje, koje neki političari nazivaju prijateljskim - kazao je ministar vanjskih poslova. 

Ministar vanjskih poslova je istakao ponovo da je ovo historijski trenutak za BiH.

- U ovom trenutku, za nas historijskom, važna je podrška Njemačke na evropskom putu. Prilika da BiH otvori pregovore s EU zaista se može zvati historijskom. Mnogo drugačiji pristup o pitanju samog proširenja jeste otvorio priliku vlastima da uhvate taj "evropski voz". Konkretne ponude koje imamo od EU o pitanju integracije u veliko evropsko tržište i paket pomoći zapadnom Balkanu su primjeri da u ovom trenutku EU zaista širom otvara vrata. Nadam se da će moje kolege, prije svega mi koji činimo vlast na nivou BiH, nastaviti s nimalo lakim reformama - rekao je Konaković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.