ADRIATIC METALS BIH

Otvoren rudnik Rupice u Varešu: Investicija od 450 miliona KM

Meni je zadovoljstvo da je Vlada Federacije BiH jednoglasno stala iza ovog projekta, rekao je Nikšić

N. Aj.

5.3.2024

Ažurirano 01. aprila 2024. u 16:40 sati: U prvoj verziji teksta portal avaz.ba prenio je saopćenje koje je dobio od Vlade FBiH da se jame rudnika Rupice nalaze u Tisovicama. Analizom portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da se jame rudnika Rupice ne nalaze u Tisovicama.

Izvinjavamo se našim čitateljicama i čitateljima zbog objavljivanja pogrešne informacije.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, prisustvovali su danas u Varešu svečanom otvaranju rudnika Rupice kompanije "Adriatic Metals BiH".

Premijer Nikšić, obraćajući se prisutnima, istakao je zadovoljstvo da su ovom otvaranju uz građanke i građane Vareša, prisustvovali i predstavnici federalne, kantonalne i lokalne vlasti, kao i diplomatskog kora, te da su svi zajedno prepoznali važnost projekta i došli da podrže početak rada rudnika koji, kako je naglasio, znači mnogo za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

- Ovaj projekt značajno utiče na bruto društveni proizvod cijele BiH. Zahvalan sam čelnicima kompanije "Adriatic Metals BiH" Paulu Kroninu (Cronin) i Saneli Karić koji su vodili jednu tvrdoglavu, nadljudsku bitku sa administrativnim preprekama. Zadovoljstvo mi je da su i lokalna zajednica, kao i vlade Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, prepoznale i učinile sve da ovaj projekt dovedemo do kraja i da danas obilježavamo početak rada. Investicija od 450 miliona dolara i oko 500, što direktno što indirektno, zaposlenih ljudi, sigurno je nešto iza čega sve vlasti moraju stati u punom kapacitetu - kazao je premijer Nikšić.

Nermin Nikšić - Avaz
Rudnik Vareš - Avaz
Rudnik Vareš - Avaz
Rudnik Vareš - Avaz
Rudnik Vareš - Avaz
+3

Vrlo važnim naglasio je i poruku koja se ovom uspješnom investicijom šalje svim budućim investitorima da mogu doći u našu zemlju i investirati.

- Meni je zadovoljstvo da je Vlada Federacije BiH jednoglasno stala iza ovog projekta. Pozivam vas sve zajedno da širimo ovu pozitivnu klimu, šaljemo pozitivnu priču u svijet i da ovo zaista bude početak novog investicijskog zamaha kako u Zeničko-dobojskom kantonu, tako i u Federaciji, i cijeloj Bosni i Hercegovini. Želim vam svima uspješan rad, uz tradicionalni rudarski pozdrav: Sretno - poručio je premijer Federacije BiH.

Premijer Nikšić, te ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli (Julian Reilly), premijer ZDK Nezir Pivić, načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, te generalni direktor "Adriatic Metals BiH" Kronin, svečanim presjecanjem vrpce ozvaničili su otvaranje rudnika.

Ceremonija otvaranja rudnika Rupice upriličena je u vareškom naselju Tisovci. Jame ovog rudnika nalaze se u blizini mjesta Gornja Borovica, udaljenog više od 11 kilometara od mjesta gdje je održana ceremonija

Također, britanski ambasador Rajli, ističući zadovoljstvo što je prošle sedmice proizveden prvi koncentrat rude u okviru vareškog rudnika, zahvalio se vladama Federacije BiH i ZDK, kao i vlastima Općine Vareš za podršku ovom projektu.

- Moja zahvala ide Vladi Federacije BiH, aktuelnoj i prošloj, što su vjerovali u ovaj projekt i pružili prijeko potrebnu podršku. Dokazali ste da FBiH može biti dobro mjesto za investicije, uprkos nekad teškoj lokalnoj i široj politici - rekao je ambasador Rajli.

Prisutnima su se obratili i kantonalni premijer Pivić, općinski načelnik Marošević, te članica Nadzornog odbora kompanije "Adriatic Metals BiH" Sanela Karić. Kako je istaknuto na svečanosti, riječ je o najvećoj poslijeratnoj investiciji u Bosni i Hercegovini. Također, naglašeno je da Adriatic Metals BiH trenutno ima 255 direktno zaposlenih, od kojih je 73 posto iz lokalne zajednice, te da će rudnik primjenjivati standarde modernog rudarenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.