SUD BIH

Suđenje za učešće na stranom ratištu: Svjedok s optuženim otputovao u Siriju prije 12 godina

Ja sam se zadržao oko dva mjeseca. odlučio sam da se vratim, rekao je svjedok

Sud BiH. Detektor.ba

S. S. / Detektor.ba

5.3.2024

Na suđenju za učešće na stranom ratištu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je 2012. godine otputovao s optuženim Vildanom Ključom u Siriju, piše Detektor.

Svjedok, čije ime nije dozvoljeno objaviti, kazao je da je u avgustu 2012. na aerodromu u Istanbulu upoznao Ključu i da su nekoliko dana boravili u mjestima kod sirijske granice. Jednom čovjeku, kako je naveo, platili su da ih prebaci preko granice.

- Vildan je znao tog čovjeka. On je znao kad je prvi put išao - rekao je svjedok.

Manji grad

Ispričao je da su u Siriji bili smješteni u jednom manjem gradu, kod lokalne jedinice “Ahmed Asafa“.

- Ja sam se zadržao oko dva mjeseca. Odlučio sam da se vratim - rekao je svjedok, dodajući da je Ključo ostao.

On je rekao da je u Siriju išao i 2013. i da je bio u Alepu, gdje je sreo više “naših ljudi“. Kazao je da se raspitivao o Ključi, ali nije ništa saznao.

Na pitanja odbrane, svjedok je kazao da tokom prvog boravka u Siriji nisu dobili oružje ni uniformu, niti išli na obuke. On je rekao da im u toj jedinici nisu dozvoljavali da sami odu kako bi koristili internet.

Svjedok je braniocu Senadu Biliću rekao da mu nije suđeno zbog odlaska u Siriju. On je potvrdio da u avgustu 2012. nije bilo zabranjeno ići u Siriju.

Ključo je optužen da je boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolisao takozvani ISIL, a koji je UN proglasio terorističkom organizacijom.

Kako se navodi, Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka, gdje je bio do povratka u BiH 2023.

Drugi svjedok, čije se ime takođe ne smije objaviti, kazao je da je Ključu upoznao 2010. u Livnu i da su zajedno putovali 2012. u Tursku.

vildan kl

- Bili smo na granici. Rat je tek bio počeo… U Turskoj su bili izbjeglički kampovi, dijelili smo hranu - prisjetio se svjedok.

On je kazao da su se poslije 40 dana vratili u BiH i da je on ostao, ali je čuo da je Ključo ponovo otišao. Ispričao je da mu se optuženi jednom javio preko interneta i raspitivao se kakva je situacija za povratak u BiH.

Svjedok je potvrdio svoje navode iz istrage da je Ključo pitao kakvu bi kaznu dobio, te zaključio da nije pripadnik ISIL-a jer je rekao da državljani BiH koji su u ISIL-u dobijaju po godinu zatvora, a on smatra da je u “blažoj skupini“.

Svjedok je odbrani rekao da ne zna ništa o vojnoj aktivnosti optuženog.

Tužilac Čampara je na početku ročišta zatražio da se ne objavljuju imena i fotografije svjedoka, navodeći da bi mogla biti ugrožena njihova sigurnost i egzistencija, što je sudija Izo Tankić prihvatio.

Nastavak suđenja je 12. marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.