SARAJEVO

Vrijedno priznanje dodijeljeno glasnogovornicama Azri Bavčić i Amri Hodžić

Cijenila se saradnja glasnogovornika sa medijima

Sa dodjele priznanja. USAID

B. C.

6.3.2024

Priznanja za doprinos transparentnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini (BiH) za 2023. godinu dobile su Azra Bavčić, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i Amra Hodžić, glasnogovornica Općinskog suda u Sarajevu. Priznanja su dodijeljena na svečanosti koju je u srijedu (28.02.2024.) u Sarajevu organizirao USAID-ov projekt Pravosuđe protiv korupcije BiH (Projekt) u saradnji sa Udruženjem glasnogovornika u tužilaštvima BiH (Udruženje).

Članovi ocjenjivačkog tijela

Prilikom odlučivanja o dodjeli priznanja, članovi ocjenjivačkog tijela kojeg su činili predstavnici medijske zajednice u BiH, Udruženja i Projekta, primjenjivali su unaprijed određene kriterije, gdje se posebno cijenila saradnja glasnogovornika sa medijima, redovno i kvalitetno ažuriranje web stranica, te i učešće na obukama i radionicama u organizaciji Projekta.

U obzir za dodjelu priznanja su uzeti glasnogovornici i službenici za odnose s javnošću partnerskih institucija Projekta (sudovi i tužilaštva sa sjedištem u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Tuzli, Bihaću i Banja Luci).

Cilj ove inicijative je promovisati važnost kvalitetnog i pravovremenog informisanja javnosti, te stvoriti poticaj za proaktivan pristup pravosudnih institucija u BiH u komunikaciji s javnošću. Također, cilj je i skrenuti pažnju na značaj uloge koju glasnogovornici u pravosudnim institucijama imaju za jačanje transparentnosti pravosuđa.

Jačanje kapaciteta partnerskih sudova

Osnovna misija Udruženja koje okuplja glasnogovornike i službenike za odnose s javnošću velikog broja tužilaštava i određenog broja sudova iz cijele BiH je podrška izgradnji nezavisnog, samostalnog i transparentnog pravosuđa u BiH.

USAID u BiH podržava jačanje kapaciteta partnerskih sudova i tužilaštava za borbu protiv korupcije, te provodi aktivnosti koje su usmjerene ka unapređenju integriteta u pravosuđu i jačanja transparentnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.