PODACI S POPISA

Projekt USAID-a povezuje dijasporu s domovinom: Goražde ostalo bez 36, a Višegrad čak bez 50 posto stanovništva

Želja nam je vratiti ljude njihovim korijenima, razviti komunikaciju sa svima koji su emigrirali iz Goražda, ali i okolnih gradova, kazao je Imamović

Goražde u projektu USAID-a. Avaz

Alen Bajramovic

30.1.2024

Goražde je dio projekta “Dijaspora Invest”, kojim USAID nastoji potaći uključivanje dijaspore u lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, podržati ekonomski razvoj i pokrenuti društvene promjene u cijeloj zemlji.

Ljetna praksa

U Gradskoj upravi kažu da su aktivnosti intenzivirane nakon Dana dijaspore, koji je u Goraždu organiziran u avgustu prošle godine. Trenutno je, kaže pomoćnik gradonačelnika za investicije i lokalni ekonomski razvoj Berin Kulelija, aktuelan poziv USAID-a za program ljetne prakse.

- Putem ovog projekta naši mladi članovi dijaspore, starosne dobi između 18 i 30 godina, mogu iskoristiti priliku koja obuhvata finansiranje ključnih troškova, uključujući putovanje i plaćenu praksu u kompanijama u BiH - pojašnjava Kulelija detalje poziva koji je otvoren do 30. marta.

Praksa koja traje 30 dana može se obaviti u julu, avgustu ili septembru, ovisno o željama kandidata i domaćih kompanija. Aplikanti moraju posjedovati državljanstvo BiH, mogu biti studenti preddiplomskih ili diplomskih studija ili su ih već završili.

Posljedice migracije

- Želja nam je vratiti ljude njihovim korijenima, razviti komunikaciju sa svima koji su emigrirali iz Goražda, ali i okolnih gradova, a pogotovo učiniti da se ovom prostoru vraćaju potomci naših ljudi koji su emigrirali bilo gdje u svijet - ističe gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Imamović: Vraćanje potomaka. Facebook

S kakvim posljedicama migracija se suočava ovaj, ali i gradovi okruženja, dovoljno govore podaci s popisa stanovništva iz 1991. i 2013. godine. Tako je Goražde izgubilo oko 36 posto stanovništva, Čajniče 45, Foča 48, Višegrad 50, a Rogatica 51 posto.

Uspostava registra

Precizne podatke o odlasku stanovništva u posljednjih desetak godina te o tome koliko stanovnika trenutno živi van BiH nema niko. Imamović kaže da Goražde planira uspostavu registra i baze podataka o svojim građanima u dijaspori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.