JEDAN OD USLOVA EU

Zbog zakona o sukobu interesa zakazana vanredna sjednica Vijeća ministara BiH

Da bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga prvo usvoji Vijeće ministara BiH, a zatim izglasa i Parlamentarna skupština BiH

Vijeće ministara BiH. Fena

N. H.

6.3.2024

Vijeće ministara BiH u 10 sati održati će vanrednu telefonsku sjednicu, a razmatrat će se Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa, potvrđeno je za portal "Avaza". 

Ovaj zakon je jedan od uslova za otvaranje pregovora BiH s EU, kako su evropski zvaničnici više puta naglašavali tokom diplomatskih posjeta, koje su sve učestalije u posljednjem periodu. 

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je u prethodnim danim, nakon sastanaka s evropskim zvaničnicima, kazao kako su pregovori u toku, ali nije bilo konačnog ishoda. 

- Mi smo jučer započeli, danas intenzivno pregovaramo o detaljima zakona o sukobu interesa i sve što smo uradili nakon odluke o uvjetnom zelenom svjetlu iz decembra pokazuje našu spremnost i opredijeljenost da se nastavi evropski put brže nego što smo ikada ranije putovali. Razgovori na kojima insistiramo dugo se isplate i donose, prije svega, građanima benefite i korist, a političarima možda ne, zbog čega nastaju dnevne svađe zbog kojih ljudi napuštaju BiH - rekao je Konaković jučer nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova Njemačke Analenom Berbok (Annalena Baerbock).

Da bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga prvo usvoji Vijeće ministara BiH, a zatim izglasa i Parlamentarna skupština BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.