BRČKO

Sindikat očekuje usvajanje kolektivnog ugovora za teritoriju Distrikta do kraja prvog kvartala 2024.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH Igor Babić je izrazio nadu u pozitivan stav i odluku Vlade ovog distrikta o formiranju pregovaračkog tima

Vlada Brčko distrikta. Fena

FENA

6.3.2024

Povodom godišnjice od prvog štrajka zaposlenih u javnoj upravi Brčko distrikta BiH, predsjednik Sindikata Distrikta Igor Babić rekao je da je u suštini sve što su u štrajkačkim zahtjevima tražili ispunjeno, osim donošenja Opšteg kolektivnog ugovora za teritoriju Brčko distrikta BiH.

Početak pregovora

On je najavio da bi se na narednoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH moglo govoriti o formiranju njihovog pregovaračkog tima koji će imati zadatak da uz predstavnike Sindikata i Udruženja poslodavaca Brčko distrikta počne pregovore o donošenju Opšteg kolektivnog ugovora za kojeg očekuje da bi se mogao usvojiti do kraja prvog kvartala ove godine.

- Od pokretanja štrajkova dobili smo povećanje plate dva puta od po pet posto, putni troškovi koje smo tražili od ovog mjeseca bi se trebali početi isplaćivati zaposlenim u javnoj upravi i te odluke pozdravljamo - rekao je Babić, apelujući na Vladu da nakon 23 godine počnu pregovarati o kolektivnom ugovoru.

On kaže da se Sindikat zalaže za izjednačavanje prava radnika u realnom i javnom sektoru, ali da će možda Udruženje poslodavaca imati dosta zamjerki na Nacrt opšteg kolektivnog ugovora i da su kao ravnopravna strana u pregovorima spremni da pregovaraju oko svakog pitanja.

Babić je izrazio nadu u pozitivan stav i odluku Vlade distrikta o formiranju pregovaračkog tima te najavio, ukoliko se to ne desi, nove mjere i aktivnosti koje će Sindikat u tom slučaju provesti.

Zahtjevi uposlenika

Prve obustave rada zaposlenih počele su u Zdravstvenom centru Bijela kod Brčkog, koji je kao sastavni dio JZU "Zdravstveni centar Brčko", tražili plaćanje putnih troškova do mjesta rada. Nakon zaposlenih u toj ustanovi uslijedili su štrajkovi i obustave rada u javnoj upravi, obrazovanju i pravosuđu. Paralelno sa štrajkovima koje je organizovao Sindikat Brčko distrikta BiH zaposleni u brčanskom zdravstvu su u organizaciji Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika vršili obustave rada kako bi tražili povećanje plate, putne troškove, plaćanje dežurstava, pripravnosti i transporta te bolje uslove rada.

Zaposleni u zdravstvu su uz poštovanje minimuma procesa rada svakodnevno organizovali protestna okupljanja i šetnje, kako bi ostvarili svoje zahtjeve. Na praznik rada, 1. maj, Sindikat je organizovao mirnu protestnu šetnju koja je okupila više stotina zaposlenih u javnoj upravi nakon čega su krenuli pregovori s poslodavcem. Sljedeće aktivnosti usmjerene su na donošenje Opšteg kolektivnog ugovora za teritoriju Brčko distrikta BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.