DOSTAVLJANJE POMOĆI GAZI

Rijaset Islamske zajednice u BiH izdvojio dodatnih 787.000 KM za pomoć Gazi

Rijaset Islamske zajednice je u prvim danima iz Fonda za humanitarne krize izdvojio urgentnu pomoć narodu Gaze

Pojas Gaze. Anadolija

Anadolija

6.3.2024

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdvojio je dodatnih 787.000 KM za pomoć narodu Gaze, pa ukupna pomoć Islamske zajednice ovom području iznosi 3.556.000 KM, javlja Anadolija.

Pogoršanje humanitarne situacije

- S pogoršanjem humanitarne situacije u Gazi posljednjih dana, a posebno pred dolazak mjeseca ramazana, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je intenzivirala napore na dostavljanju pomoći narodu Gaze. Prethodno smo osigurali više od 3,5 miliona KM pomoći, od čega je dio dostavljen, a dio na putu da bude dostavljen - izjavio je ovim povodom direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Muhamed Jusić.

Rijaset Islamske zajednice je u prvim danima iz Fonda za humanitarne krize izdvojio urgentnu pomoć narodu Gaze, a nakon toga i organizirao sergiju kojoj su se odazvali članovi Islamske zajednice, ali i neke općine i poslovni subjekti.

- Islamska zajednica je od početka krize u ovom dijelu svijeta zauzela vrlo proaktivnu ulogu. Od početka smo insistirali da problem mora biti riješen mirnim putem, pozivali smo na zaustavljanje nasilja i deeskalaciju, što su uradili Vijeće muftija i Sabor Islamske zajednice svojom deklaracijom - podsjetio je Jusić.

U saradnji sa više lokalnih i međunarodnih organizacija ugroženom stanovništvu Gaze dostavljeni su paketi hrane, lijekovi, hrana za novorođenčad, šatori, deke i druge potrepštine.

Organizovana sergija

- S našim džematlijama smo organizovali sergiju i prikupljali sredstva, te u saradnji sa većim brojem domaćih i međunarodnih organizacija, od SAD-a, preko Republike Turske, do našeg 'Merhameta', konstantno dostavljali pomoć, onako kako su to okolnosti dozvoljavale. U jednom periodu ništa nije moglo ući u Gazu, pa smo tada osiguravali da roba bude na granicama i čeka ulazak. Danas pokušavamo dostaviti što više te pomoći, u nadi da će doći na vrijeme i barem malo ublažiti svu patnju i ono kroz šta prolaze stanovnici Gaze - rekao je Jusić.

Ove aktivnosti bit će nastavljene i u narednom periodu, a intenzivno se provode i dodatni razgovori sa međunarodnim organizacijama zaduženim za distribuciju pomoći u pojasu Gaze, objavila je agencija MINA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.