JAČANJE SARADNJE

Općina Stari Grad potpisala Sporazum o saradnji sa Općinom Bar

Posjetu Baru uveličao je i susret sa hafizom Sulejmanom Bugarijem, te privrednikom Hajrizom Brčvakom

Potpisan sporazum - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
S. S.

7.3.2024

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji, Općina Stari Grad Sarajevo i Općina Bar obavezale su se da na osnovama istinskog međusobnog uvažavanja, trajno uspostavljaju različite oblike saradnje, razmjenu ideja o realizaciji projekata od zajedničkog interesa u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, turizma, sporta, zaštite prirodnog i kulturnog naslijeđa.

Sporazum su potpisali Općinski načelnik Irfan Čengić i predsjednik Općine Bar Crna Gora Dušan Raičević.

Zajedno sa delegacijom Starog Grada, Sporazum o bratimljenju gradova Sarajevo i Bar potpisala je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Delegacije Starog Grada i Grada predvođene načelnikom Čengićem i gradonačelnicom Karić činili su dopredsjedavajući Općinskog vijeća Damir Saračević, općinski vijećnik Emir Bićo, općinski i gradski vijećnici Vedad Deljković i Muamer Mekić, te gradska vijećnica Enisa Spahić.

Historije općina

Načelnik Irfan Čengić je preuzimanjem dužnosti podcrtao važnost toga da se ovakva vrsta saradnje i prijateljstva realizuje samo sa općinama koje su slične Starom Gradu.

- Imamo historiju, imamo i budućnost, ali što je najvažnije imamo suživot, a to je upravo ono što će ove dvije općine povezivati. Kada je riječ o pobratimskim gradovima, u mom mandatu će u fokusu biti gradovi koji imaju historijsko jezgro i tradiciju, jer takva bratimljenja imaju smisla. Bar je upravo takav - naglasio je načelnik Čengić.

Načelnik Čengić je istakao da je već dogovorena saradnja na polju turizma, jer obje naše općine imaju veliki broj turista, te da će promocija ponude Bara u Sarajevu i Sarajeva u Baru biti od obostrane koristi.

Predsjednik Raičević je naglasio kako je inicijativa o bratimljenju sa Općinom Stari Grad došla prije tri godine, a krunisana je kroz sporazume koji su verifikovale i Skupština Općine Bar i Vijeće.

- Nastavit ćemo kroz ovu saradnju da unapređujemo kvalitet života naših sugrađana, što i jeste naš primarni zadatak. Ponosan sam što ćemo kroz ove povelje o saradnji unaprijediti značajno turizam naših gradova - naglasio je predsjednik Raičević.

Otvaranje izložbe fotografija

Dan prije potpisivanja Sporazuma, za delegacije Općine Stari Grad i Grad Sarajevo, upriličen je obilazak Tvrđave Besac u Virpazaru zajedno sa predsjednikom Raičevićem i Ambasadorom Bosne i Hercegovine u Crnoj gori NJ. E. Branimirom Jukićem.

Nakon toga, zajednički su otvorili i izložbu fotografija Starog Grada pod nazivom „Iz Sarajeva s’ ljubavlju“ u Arhiepiskopskoj palati, autora Esada Ese Lukača. Postavku je činilo dvadesetak fotografija Sarajeva iz objektiva bosansko-hercegovačkog fotografa, porijeklom iz Rožaja.

Posjetu Baru uveličao je i susret sa hafizom Sulejmanom Bugarijem, te privrednikom Hajrizom Brčvakom. Objekat u ulici Čadordžina, koju je gospodin Brčvak nedavno poklonio Općini Stari Grad, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljena je S.O.S dječijim selima. U njihovim stanovima će boraviti djeca bez roditelja koja studiraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.