SVEČANOSTI

Ministarstvo odbrane BiH obilježilo 8. mart: Glas i smijeh žene mora da se čuje

Hvala vam što našim životima dajete smisao, činite ga ugodnijim, pravednijim i ljepšim, kazao je Helez

Podjela ruža. MO BiH

Z. K.

8.3.2024

Prigodnom svečanosti uz prisustvo visokih zvaničnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u Domu OSBiH u Sarajevu, službeno je obilježen 8. mart – Međunarodni dan žena.

Uloga žene

Glavni domaćin prijema bio je ministar odbrane BiH Zukan Helez, uz zamjenika za upravljanje resursima Aleksandra Goganovića. Svečanosti su prisustvovali i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević sa zamjenikom načelnika ZŠ OS BiH za resurse brigadnim generalom Mirsadom Ahmićem, kao i sekretar MO BiH Muhamed Smajić.

U prigodnom obraćanju, ministar Helez je istakao značaj uloge žene u sistemu odbrane, kao i važnost primjene postojeće regulative na polju ravnopravnosti spolova.

- Niko nije bolje opisao ulogu i značaj žene u životu kao Ivo Andrić kada je rekao: "Žena stoji, kao kapija, na izlazu kao i ulazu ovog svijeta". Hvala vam što našim životima dajete smisao, činite ga ugodnijim, pravednijim i ljepšim. Današnji dan bi trebalo da iskoristimo kao priliku da razmotrimo koliko smo daleko otišli u naporima da se postigne rodna ravnopravnost. 

Danas u BiH postoje trendovi koji i dalje zabrinjavaju, kao što je nepovoljan ekonomski i socijalni status žena i nizak stepen njihovog učešća u političkom i javnom životu. Žene su manje zastupljene u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH te na pozicijama s kojih se odlučuje o bitnim sferama života - kazao je ministar Helez.

Ministar je naglasio da obilježavanje Dana žena ne smije se pretvoriti u dan kada ženama dajemo poklone i cvijeće, a da pri tome zanemarujemo položaj žene u našem društvu.

- Želim nam svima da otvorimo oči, podignemo glave i stvorimo društvo u kojem ćemo našoj djeci, našim kćerkama osigurati potpunu ravnopravnost i živote dostojne čovjeka. Uz tu poruku još jednom vam od srca čestitam Dan žena - naglasio je Helez.

Puno poštovanje

- Dan žena mora imati pravi smisao i podrazumijevati kontinuiranu borbu za puno poštovanje žena i njihovu ravnopravnost u svim oblastima. Jedna od njih je sprečavanje nasilјa nad ženama i njegovo eliminiranje u svim oblicima u kojim postoji. Glas i smijeh žene mora da se čuje. Nјene želјe i ideje. Plač i jauk, nikako - rekao je tim povodom zamjenik ministra odbrane Goganović.

- Drage pripadnice OSBiH, vi koje stvarate, branite, održavate i čuvate našu zemlјu, budite ponosne na sebe. Svaki vaš trud je uočen, svako vaše zalaganje je primijećeno, svaka vaša borba imala je cilј i odjek, a svaki vaš potencijal je prepoznat - zaključio je Goganović.

Svi pripadnicama MO i OSBiH čestitku je uputio i general Knežević. Prigodnim aktivnostima, Međunarodni dan žena obilježen je i u komandama i jedinicama OSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.