PROJEKTI

Uz Doljane, Čepikuće i Osoje: BiH dobiva još dva granična prijelaza

U UIOBiH planirali modernizaciju. Po 500.000 KM planirano za rekonstrukciju GP Uvac i Strmica

Doljani: Rješavanje imovinskih odnosa. Facebook

Meliha Smajkic

9.3.2024

Da na rješavanje imovinskih odnosa u vezi s izgradnjom novog graničnog prijelaza Doljani još nije stavljena tačka, potvrđeno nam u petak iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Taj proces još traje, kako nam je rečeno, a Uprava je u fazi ishođenja urbanističke saglasnosti kod Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Izvođač radova

- Po dobivanju urbanističke saglasnosti nastavit ćemo s daljnjim aktivnostima na dobivanju građevinske dozvole te raspisivanju javne procedure u vezi s odabirom izvođača radova na izgradnji novog graničnog prijelaza Doljani. U ovom trenutku UIO na raspolaganju ima 3,2 miliona KM, prema odluci o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima Uprave - rekao nam je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

Podsjetimo, priča o izgradnji novog GP Doljani, jednog od najfrekventnijih na jugu naše zemlje, krenula je još 2017. godine. Godinu kasnije kupljeno je zemljište u iznosu od skoro milion KM, u neposrednoj blizini postojećeg prijelaza, a koje se prostire na 4.300 kvadratnih metara.

Međutim, nije ovaj granični prijelaz jedini koji u UIO namjeravaju graditi. Za razliku od GP Doljani, proces realizacije izgradnje i opremanja GP Osoje, na području Posušja, u toku je, a za što je u budžetu UIO odobreno 5.850.000 KM. Kada je riječ o izgradnji GP Čepikuće, u toku je izrada projektne dokumentacije, a ukupna vrijednost projekta iznosi milion KM.

Po 500.000 KM

- UIOBiH planira i u ovoj godini nastaviti s ulaganjem u izgradnju novih i rekonstrukciju već postojećih graničnih prijelaza. Kada je u pitanju izgradnja novih graničnih prijelaza, u 2024. godini planirano je da se uradi novi međunarodni GP Uvac – Uvac između BiH i Republike Srbije, čija je vrijednost procijenjena na 500.000 KM, kao i novi GP između BiH i Republike Hrvatske Strmica – Strmica, čija je vrijednost, također, procijenjena na iznos od 500.000 KM - rekao nam je Kovačević.

Kada je u pitanju rekonstrukcija postojećih graničnih prijelaza, u 2024. godini je planiran međunarodni granični prijelaz Izačić – Ličko Petrovo Selo, za što je neophodno 500.000 KM, koliko i za prijelaz Rača – Sremska Rača. Za rekonstrukciju prijelaza Ustibar – Ustibar predviđeno je 400.000 KM i za prijelaz Ripač – Užljebić 300.000 KM.

Zupci i Brod

Kada je riječ o rekonstrukciji GP Zupci, potpisan je ugovor s izvođačem radova. Za izgradnju GP Zupci i Klobuk odobrena su sredstva u iznosu od 5,5 miliona KM. U vezi s rekonstrukcijom GP Brod, u toku je rješavanje imovinskih odnosa, a ukupna vrijednost projekta iznosi milion KM. Također, u toku je rješavanje imovinskih odnosa za izgradnju objekta za smještaj carinske službe i Granične policije BiH na Aerodromu Banja Luka. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 3.650.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.