GORAŽDE

Herojski čin pripadnika Oružanih snaga BiH Zilhada Hrelje: Opet bih skočio u hladnu Drinu da spasim nečiji život

Da se opet nađem u takvoj situaciji, bez imalo razmišljanja bih učinio isto, kazao je Hrelja

S uručenja nagrade. Facebook

11.3.2024

Pripadnik Oružanih snaga BiH Zilhad Hrelja iz Vitkovića kod Goražda nije samo vojnik koji čuva bedeme BiH nego i heroj koji spašava živote. Hrelja je u februaru spasio ženu iz hladne Drine, ne razmišljajući o mogućim posljedicama. To njegovo djelo nije prošlo nezapaženo, nagrađeno je, ali Hrelja kaže da bi i bez te nagrade opet isto uradio.

Ljudski život

- Danas na sve gledam kao na lijep, human čin. Moja porodica, prijatelji ponosni su na mene. Jer, kažu, kada se spasi jedan ljudski život, kao da ste spasili cijelo čovječanstvo. Da se opet nađem u takvoj situaciji, bez imalo razmišljanja bih učinio isto. Volio bih da iz ove moje priče mnogi nešto nauče i da ista djela rade, da pomažu jedni drugima - kazao je Hrelja za „Avaz“.

Spasio je, kaže, jedan ljudski život i ponosan je na to djelo. Da je oklijevao, dodao je, da li da krene pomoći ili ne, zakasnio bi i rijeka Drina bi odnijela još jedan mladi život.

- U popodnevnim satima 18. februara odmarao sam u stanu kada je moja srednja kćerka čula kako neko iz rijeke Drine doziva pomoć. Pogledao sam kroz prozor i ugledao kako Drina nosi jednu osobu. Istrčao sam i skočio što dalje u vodu da što prije mogu doći do nje. U pitanju je bila 20-godišnjakinja. Imao sam i sreće. Djevojka je zapela za kulu od mosta, gdje sam je uhvatio i polako izvukao na sigurno. U trenutku dok sam je hvatao, rekla mi je da ne zna plivati i da je spasim. Kazao sam da hoću, što sam i učinio - ispričao je Hrelja.

Vojno odlikovanje

Nakon što ju je izvukao na obalu, pozvao je Hitnu pomoć i policiju. Djevojka je odvezena u bolnicu. Za ovaj čin ministar odbrane BiH Zukan Helez nagradio ga je medaljom.

- Ministar Helez u ovom humanom gestu prepoznao je herojski čin te mi je uručio medalju za hrabrost. Ova medalja se prvi put dodjeljuje u Oružanim snagama kao najviše vojno odlikovanje i dodjeljuje se u rijetkim trenucima. Velika mi je čast i zadovoljstvo da mi je ministar Helez uručio lično medalju za hrabrost - dodao je Hrelja.

Deminerski bataljon

Zilhad Hrelja je u Oružanim snagama od 2011. godine. Osam godina je radio u Pješadijskoj jedinici. Nakon toga se prijavio na konkurs te potom dobio čin narednika.

- Sada sam u Deminerskom bataljonu, gdje radim kao medicinski tehničar u timu. Porodičan sam čovjek, ima divnu porodicu, suprugu i tri kćerkice, koje su mi najveća podrška kroz moj karijeru - kazao je Hrelja.

Ponosan sam na svoju porodicu jer je bila uz mene sve vrijeme te mi davala podstrek za naprijed, riječi su Hrelje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.