SDP-OV ZASTUPNIK

Magazinović sa švicarskim ambasadorom: Otvaranje pregovora s EU se dočekuje u mnogo boljem ozračju

Magazinović je zahvalio ambasadoru Hunu na činjenici da je prepoznao rad delegacije PSBiH u PSVE

Magazinović i Han. PS BiH

D. H.

11.3.2024

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) i predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović primio je u posjetu ambasadora Švicarske Konfederacije u BiH Danijela Huna (Daniel Hunn).

Razmijenili mišljenja

Magazinović i Hun razmijenili su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u BiH s akcentom na proces evropskih integracija, kao i o aktuelnim procesima u PSVE.

Kada je riječ o aktuelnom političkom trenutku u BiH, Magazinović je istaknuo da je, bez obzira na unutarnje političke razlike po određenim pitanjima, mnogo posla urađeno u proteklom periodu, naglasivši da se, u poređenju s cijelim prethodnim mandatom, ovaj napredak, napravljen za nešto više od godinu, može ocijeniti visokom ocjenom.

Otvaranje pregovora

Dodao je da se, zbog svega toga, odluka o otvaranju pregovora sa Evropskom unijom dočekuje u mnogo boljem ozračju nego što je to bilo ranije, kada su se čekale važne odluke za Bosnu i Hercegovinu, od kojih su mnoge bile nagrada za našu državu iza koje nisu stajali naši rezultati.

Ambasador Hun naglasio je neupitnu podršku Švicarske integracijskom procesu u Bosni i Hercegovini, kao i provedbi reformi na tom putu. Ocijenio je da se švicarski model ne može jednostavno prenijeti na druge zemlje, ali da brojna pozitivna iskustva mogu koristiti i u drugim državama, posebno zajednička volja različitih kultura da rade zajedno i spremnosti na kompromise, posebno kada je riječ o manjinama, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.