DIREKTORICA DEI BIH

Elvira Habota za "Avaz": Institucije će znati odgovoriti na sve zadatke, uključujući i otvaranje pregovora

Potrebno je raditi dalje, a kako bismo dali argument više državama članicama na kojima je finalna politička odluka, istakla je Habota

Habota: Sada bh. vlasti i institucije ne trebaju stati. Facebook

Alen Bajramovic

13.3.2024

Preporuka Evropske komisije da pregovori o članstvu BiH u EU budu otvoreni predstavlja prvi korak i bit će snažan argument za države članice koje će sljedeće sedmice na sastancima Vijeća EU i Evropskog vijeća razgovarati o ovom pitanju, kazala je za “Avaz” direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Elvira Habota.

- Sada bh. vlasti i institucije ne trebaju stati. Potrebno je raditi dalje, a kako bismo dali argument više državama članicama na kojima je finalna politička odluka. 

Kada Evropsko vijeće da zeleno svjetlo prvi naredni proceduralni korak je da EU usvoji pregovarački okvir, a prva faza pregovora će biti screening, odnosno temeljiti sistematski pregled našeg pravnog sistema u odnosu na EU. BiH pregovaranje sa EU nije nepoznanica, a institucije na tehničkom nivou imaju iskustvo i upoznate su sa iskustvima država koje su ranije prošle ovaj proces. 

Zato vjerujem da će institucije na tehničkom nivou znati odgovoriti na sve naredne zadatke, uključujuči i otvaranje pregovora koji će se, zbog primjene nove metodologije, otvarati po šest klastera, umjesto dosadašnja 33 poglavlja pojedinačno – dodaje Habota.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.