SIPA

U prošloj godini oduzeto 269 kilograma kokaina vrijednog 30 miliona eura

Galić je rekao da je droga u BiH dolazila iz Južne Amerike i da je vještačenjem utvrđeno da je kokain visoke čistoće

Zaplijenjena droga (Fotografija ne opisuje navedeni događaj. Openbaar Ministerie, Netherlands Public Prosecution Service via AP

SRNA

14.3.2024

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) oduzela je u prošloj godini 269 kilograma kokaina, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 30 miliona evra, rekao je zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić.

Galić je rekao da je droga u BiH dolazila iz Južne Amerike i da je vještačenjem utvrđeno da je kokain visoke čistoće.

On je naveo da je SIPA u prethodnom periodu provela 27 istraga vezanih za finansijski kriminal i korupciju. "Neke od značajnijih akcija su "Profit", "Karantin", "Konak", "Rudnik", "As", "Trik", "Dijamant", "Magnet"", rekao je Galić.

Borba protiv terorizma

On je naglasio da se velika pažnja posvećuje i borbi protiv terorizma, koji predstavlja jedan od najvećih bezbjednosnih izazova današnjice.

Ukazao je na dobru saradnju SIPA-e sa svim policijskim tijelima u BiH, Ministarstvom sigurnosti u Vijeću ministara, tužilaštvima i sudovima, te drugim nadležnim tijelima.

- Moram istaći da je posebno značajna saradnja ostvarena sa Evropolom i drugim međunardonim partnerima u obliku razmjene informacija i ustupljenih podataka kada je riječ o aplikacijama Sky i Anom, što je doprinijelo intenziviranju operativno-istražnih radnji SIPA-e - rekao je Galić za "Večernji list", izdanje za BiH.

Radna grupa

Govoreći o očekivanjima formiranja radne grupe "Zebra", Galić je ocijenio da će to mnogo doprinijeti u sprečavanju krijumčarenja i trgovine ljudima, te da će lakše biti doći do organizatora kriminalnih udruženja.

On je napomenuo da će operativna radna grupa "Zebra" okupiti policijske stručnjake iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Njemačke i Rumunije.

Galić: Sprečavanje krijumčarenja i trgovine ljudima. Fena

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.