REZIME MANDATA

Glasovac: Predsjednik Sabora je pojedine zastupnike nazivao smećem, a kolegu Bulja panjem

Zastupnike se vrijeđalo, omalovažavalo, obračunavalo se s njima od strane premijera

Sabina Glasovac i Ante Sanader. HRT

S. S.

15.3.2024

Raspuštanje Sabora u Hrvatskoj i aktuelnu političku situaciju u toj zemlji komentarisali su za HRT potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac i politički sekretar HDZ-a Ante Sanader.

- Ja bih rekla da nikada veće poništvanje i razvlašćivanje Hrvatskog sabora i stvaranja od Sabora produžene ruke samo jednog čovjeka, premijera, Sabor se ništa ne pita i Sabor u načelu ništa ne odlučuje. To je nešto što bih ja vrlo rado voljela zaboraviti jer mi smo predugo gradili naše institucije da bismo ih ovako devastirali. Mislim da je to, nažalost, ono što će odrediti ovaj 10. saziv Hrvatskog sabora i meni je žao što je vladajuća većina, pa i predsjednik Sabora to dozvolio, da se ruši zakonodavna i predstavnička uloga Hrvatskog sabora. Mi smo još uvijek po Ustavu, a to ćemo i ostati, parlamentarna demokratija, a ne kancelarski sistem kakvog mnogi priželjkuju - rekla je Sabina Glasovac sumirajući dojmove o 10. sazivu Hrvatskog sabora za HRT.

Politički sekretar HDZ-a Ante Sanader ima drugačije viđenje. 

- Prvo je tu politička stabilnost. Zadnje četiri godine mi nismo imali nikakvu krizu, što je važno. Prošli smo vrlo teška vremena, od COVID-a, energetskih problema, od rata u Ukrajini, zemljotresa – sve te krize prošle su bez ikakvog stresa. Apsolutno je politička stabilnost postojala i donošenje odluka, što je važno da prođemo sve te krize i da narodu osiguramo stabilnost - rekao je.

Dodao je kako je opozicija uvijek tu da kritikuje.

- Ali kada vam neko kaže – bando prokleta i slične izraze – onda je vrlo teško u takvim uslovima raditi i funkcionirati, ali to najbolje govori o ljudima koji to govore. Mi smo imali petnaestak ljudi iz kojih je jednostavno sijala zloća i koji to nisu mogli sakriti, rekao je, ne želeći govoriti o imenima, jer kazao je - svi to znaju.

Sačuvati mir

Dodao je da samo treba sačuvati mir. 

- Mi smo tu radi naših građana koji su nas izabrali da vodimo zemlju, da upravljamo zemljom i da donosimo odluke, a ne da se svađamo. To smo pokazali da znamo i, što je najvažnije, voditi zemlju u teškim situacijama u kakvima je bila - rekao je Sanader.

Glasovac je uzvratila rekavši da su u ovom mandatu građani bili uskraćeni za odgovore. 

- Samo bih dodala da zastupnici u ovom mandatu nisu dobili odgovor ni na jedno zastupničko pitanje na aktuelnom prijepodnevu. Naprotiv, zastupnike se vrijeđalo, omalovažavalo, obračunavalo se s njima od strane premijera. Mi smo se s tim znali nositi, međutim javnost je bila uskraćena na odgovore na pitanje o koje su građane zanimali, a mi smo njihovi zastupnici i glasnogovornici. S druge strane, predsjednik Sabora jednako je tako doprinosio ovoj atmosferi gdje je pojedine zastupnike i zastupnice nazivao smećem, a premijer je, recimo, kolegu Bulja nazvao panjem - rekla je.

Dodala je kako svi nose svoj dio odgovornosti, ali ponekad reakcija na porobljavanje države, na udar na nezavisne institucije pa i na Sabor te strašna korupcija dovode do toga da emocije prorade. 

- Jednostavno, ne želite da se to više događa vašoj zemlji i onda svako bira način na koji će se nositi s time, možda i nekim preteškim riječima - kazala je.

Sanader je kazao kako nema opravdanja za te preteške riječi. 

- Ne možete je naći opravdanje da vi govorite bando prokleta, da govorite nekome lopove ko nije lopov - rekao je.

Spremni za izbore

I SDP i HDZ za izbore su spremni, kojeg god datuma oni bili.  

- Nemamo preferencija, mi smo kao stranka spremni, mi smo u sedmom mjesecu, još u ljetu, imenovali koordinatore za deset izbornih jedinica. Predstavljamo već više od godinu dana naše programe po terenu. Mi pripremamo kao koordinatori stranku - kazala je Sabina Glasovac na pitanje o preferiranom datumu izbora.

Glasovac smatra da će kampanja biti teška, ali SDP će predstaviti perspektivu za Hrvatsku. “Ova kampanja neće biti laka i bit će udaraca ispod pojasa. Ti udarci su već počeli, vidjeli smo posljednjim naglaskom nakon onog velikog skupa na Markovom trgu. Međutim, mi se nadamo da će kampanja biti sadržajna, jer mi želimo prezentirati perspektivu koju nudimo ovoj zemlji i to činimo već godinu i pol dana. Naglasci će biti na vraćanju dostojanstva našim građanima, prije svega penzionerima, povećanje penzija kao trajno rješenje, a ne ova milostinja - kazala je potpredsjednica SDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.