MORA U ZATVOR

Fadilu Novaliću se ne da: Predsjedništvo BiH još nije dobilo molbu za pomilovanje, ovo je novi plan advokata!

Sve je urađeno s ciljem samo da se kupi vrijeme

Pećanin i Novalić. N1 - Armin Durgut / PIXSELL

Miralem  Aščić

15.3.2024

Advokati Fadila Novalića potvrdili su danas informaciju koju je jučer objavio portal "Avaza" - odbijena je žalba Fadila Novalića kojom je tražio odgodu izvršenja kazne zatvora.

Pravosnažno rješenje danas je zaprimiljeno, odluka jučer napisana. Novalić sada ima rok od tri dana da se javi u Vojkoviće. I to će morati uraditi već početkom naredne sedmice.

U prevodu, propao je plan da izbjegne da ide na izdržavanje četverogodišnje robije zbog afere "Respiratori".

"Neodgodivi poslovi"

Međutim, Novaliću se baš ne da. Nisu mu pomogli ni novi advokati među kojima je i Senad Pećanin. Njegova žalba ekspresno je odbijena jer je Novalić pokušao prevariti Sud pričom da mora završiti neodgodive poslove u naredna tri mjeseca.

Sve je urađeno s ciljem samo da se kupi vrijeme. Novalić je najprije išao na kartu pomilovanja, tražeći od Predsjedništva da ga amnestira od presude Suda.

Kako saznajemo, molba iz Ministarstva pravde još nije poslana vrhu države. Već ranije je stigao za Fadila hladan tuš da Željko Komšić ni Denis Bećirović neće glasati za njegovu slobodu svjesni da bi pucali sami sebi u nogu. Osim toga, i Sud je izričito protiv pomilovanja.

Novi plan

Ali, nije samo tajni adut Novalića molba za pomilovanje. On je molbama za odgodu izvršenja kazne zatvora igrao na kartu i kupovine vremena, kako bi advokati brže-bolje poslali apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Preko nekadašnjih kadrova SDA koji danas sjede u Ustavnom sudu, Novalićev je plan da mu apelacija kojom su mu, navodno, povrijeđena prava bude ekspresno usvojena. Ali, vremena više nema.

Kako smo prošle sedmice objavili, ćelija u Vojkovićima je spremna. Bivši premijer FBiH od naredne sedmice bit će novi stanovnik državnog zatvora. A upitno je šta će Ustavni sud i odlučiti. Apelacija će biti poslana naredne sedmice.

Sada nas, prema informacijama "Avaza", čeka novi sudski proces. Optužnica u aferi "Respiratori 2" ide vrlo brzo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.