RAMAZAN

Narodna kuhinja "Stari Grad" brine o postačima: Radimo od zvijezde do zvijezde, ali to je sve hair

Ne dijelimo ljude na postače i na one koji to nisu, pa tako ni one druge vjere, kaže Radeljaš

Narodna kuhinja Stari Grad: Postoji već 31 godinu. N. Šaljić / Avaz

15.3.2024

Narodna kuhinja Stari Grad se već 31 godinu brine o brojnim socijalno ugroženim građanima koji, nažalost, nisu u mogućnosti da obezbijede sebi obrok, a dolaskom ramazana posebno su pojačali ponudu kako niko ne bi ostao gladan.

Nakon smrti tetke Zilhe, koje se svi rado sjećaju, Narodna kuhinja Stari Grad je nastavila tradiciju koju je ona godinama praktikovala, a to je da niko ne ostane gladan i da se svi obroci na kraju dana podijele.

Pojačani obroci

Predsjednik Narodne kuhinje Amir Radeljaš je kazao za "Avaz“ kako radnici svaki dan vrijedno hrane 630 korisnika koji dolaze po obrok, a u danima ramazana za postače pripremaju i iftare.

- Imamo povećan broj donacija od naših građana Kantona Sarajevo, ali i šire. Neko donosi nešto od hrane, a neko od novca. Što se tiče donacija, mi sakupimo dio novčanih sredstava i kupimo za naše korisnike neku hranu koju nije doniralo Kantonalno ministarstvo. Kupili smo neke deterdžente, piletinu i ostale artikle – kazao je.

Radeljaš: Direktor Narodne kuhinje. N. Šaljić / Avaz

Ističe da Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS obezbijedi sva potrebna sredstva, a govorio je i o sadržaju obroka za vrijeme ramazana.

- Što se tiče Narodne kuhinje, mi ne odvajamo ljude koji su postači i one koji nisu, pa tako ni one druge vjere. Tokom ramazana kuhinja je pojačana, imamo donacije i za svakog korisnika kupimo isto jer su za nas svi isti. Dajemo pojačane obroke: topa, piletinu s krompirom, supu, ali i hranu koju kući pripemaju – ističe Radeljaš.

Nikoga ne vraćaju

Radeljaš naglašava da ima mnogo donatora, pa tako pekara Alifakovac svakodnevno donira po 50 somuna, kako bi pomogli korisnicima.

Dodaje da nikada ne vraćaju i one kojima je obrok potreban, a ne mogu da ostvare pravo na korištenje Narodne kuhinje.

- To su one osnovne životne namirinice. Kafa, ulje, šećer, neke konzerve, namazi, dosta ljudi donosi domaće tjestenine. Sakupimo tako, pa podijelimo našim korisnicima... Imamo i obroke za ljude koji su u stanju potrebe, ali im primanja prelaze 20, 30 KM, pa ne mogu da ostvare prihode. Ne vraćamo nikoga, izađemo u susret svima – govori.

Podjela obroka se vrši u periodu od 8:30 do 11 sati.

Kako donirati

Za sve one koji žele da doniraju i pomognu rad Narodne kuhinje Stari Grad mogu to učiniti odlaskom na adresu, ali i uplatama na žiroračun.

- Mogu se donijeti osnovne živorne namirnice, ali i donirati novac na žiroračun kuhinje kojim mi kupujemo hranu – kazao je Radeljaš koji je iskoristio priliku da se zahvali svim donatorima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.