MINSTAR TRGOVINE

Košarac: Ako bošnjački političari žele natrag u srednji vijek, srećno im, ne mogu računati na RS

On ističe da RS ne želi da bude dio kolonije i da o njenoj sudbini odlučuju kolonijalni upravnici Marfi i Šmit

Staša Košarac. Fena

D. H.

16.3.2024

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac kaže da dok čekamo odluku o otvaranju pregovora sa ЕU, dio bošnjačkog političkog faktora nastavlja da ovu zemlju gura u ralje kolonijalizma, predajući njen suverenitet u ruke američkog ambasadora i Kristijana Šmita  (Christiana Schmidta).

Optužbe na račun Šmita

- Podrška bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ostanku i djelovanju lažnog visokog predstavnika Šmita dijametralno je suprotna mogućnosti da BiH postane moderna, demokratska i funkcionalna evropska zemlja u kojoj odluke donose legitimno izabrani predstavnici konstitutivnih naroda. Neka bošnjački političari konačno odgovore javnosti da li su spremni da se oslobode podaničkog mentaliteta i jednom za svagda raskrste sa politikom srednjeg vijeka u kojoj neimenovani stranac nameće rješenja i sudi svakome ko se ne povinuje njegovim nastranim željama i pukoj sili -  kaže Košarac.

"Ne želimo biti kolonija"

On ističe da RS ne želi da bude dio kolonije i da o njenoj sudbini odlučuju kolonijalni upravnici Marfi i Šmit. "Slobodarski duh srpskog naroda nikada neće pristati na to", istakao je Košarac.

- RS je partner za unutrašnji dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez uplitanja stranaca. Partneri smo za poštovanje ustavnog uređenja i dejtonskih nadležnosti. A to, između ostalog, isključuje soliranje Zlatka Lagumdžije pred UN-om, odnosno jednostrane aktivnosti bez saglasnosti Predsjedništva BiH. Konakovićeva podrška Lagumdžiji je udruženi antiustavni i antidejtonski poduhvat, kojim dodatno uništavaju mogućnost unutrašnjeg dogovora i šalju vrlo toksične poruke. Za RS je to neprihvatljivo - naveo je Košarac.

On poručuje da su Srbi partneri za evropsku budućnost u ustavnoj i dejtonskoj BiH.

- Ako bošnjački političari žele natrag u srednji vijek, srećno im. Moraju znati da u tome ne mogu računati na RS i da nam se putevi tu razilaze - poručio je Košarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.