PREDSJEDNIČKI IZBORI

Oglasili se iz Ambasade Rusije: U Sarajevu do sada glasalo 98 birača

Savjetnik Ambasade Ruske Federacije za naučno, kulturnu i humanitarnu saradnju Jurij Pičugin rekao je da će biračko mjesto biti otvoreno do 20.00 sati

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini. N. Šaljić / Avaz

D. R.

17.3.2024

Ambasada Rusije u Sarajevu je jutros u 8.00 sati otvorila biračko mjesto na kojem su državljani Rusije mogli glasati za predsjednika te zemlje, a ovo pravo do sada je iskoristilo 98 birača, saopćeno je.

Savjetnik Ambasade Ruske Federacije za naučno, kulturnu i humanitarnu saradnju Jurij Pičugin rekao je da će biračko mjesto biti otvoreno do 20.00 sati.

Pičugin je objasnio da su predsjednički izbori u Rusiji raspisani 7. decembra prošle godine, te da je tamošnja Centralna izborna komisija dala odgovarajuće naredbe i da su 8. februara već bili utvrđeni glasački bilteni.

- Glasanje u inostranstvu održava se u skladu sa zakonodavstvom i ove godine smo uspjeli da otvorimo 288 biračkih mjesta u 144 zemlje, što je mnogo manje biračkih mjesta u inostranstvu u odnosu na prethodne izbore 2018. godine kada ih je bilo 400. Nažalost, zbog protivljenja neprijateljskih zemalja, to je skraćeno - pojasnio je Pičugin.

On je naveo da se glasanje za ove izbore održava od 1. marta jer rusko zakonodavstvo omogućava održavanje prijevremenog glasanja kako bi se izašlo u susret određenim grupama birača koji nemaju fizičku mogućnost da posjete druga biračka mjesta.

- Po stanju na 15. mart, u 41 zemlji gdje su ambasade Ruske Federacije glasalo je oko 63.000 ljudi - rekao je Pičugin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.